HRVATSKO ZDRAVSTVO

Mostovka je pokrenula lavinu zbog mrcvarenja žena. Hoće li se išta promijeniti?

Mostovka je pokrenula lavinu zbog mrcvarenja žena. Hoće li se išta promijeniti?
Foto: Pixsell/Marko Lukunić

NAKON što je mostovka Ivana Ninčević Lesandrić u saboru šokirala javnost potresnom pričom o mrcvarenju koje je doživjela u splitskoj bolnici, sve više žena javlja se sa sličnim pričama.

Podsjetimo, Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak je šokirala sabor, ali i cijelu javnost potresnom pričom o spontanom pobačaju i proceduri koja je uslijedila u splitskoj bolnici.

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', rekla je Ninčević Lesandrić u četvrtak u saboru.

Samo na Indexu zaprimili smo doslovce stotine ispovijesti žena koje su prošle postupak kiretaže (vađenja ostataka ploda iz maternice nakon spontanog pobačaja) bez ikakve anestezije, uz nezamisliv bol. Dio tih ispovijesti smo objavili, a nove pristižu svake minute.

Udruga RODA pokrenula veliku akciju "Prekinimo šutnju"

Udruga RODA - Roditelji u akciji opet je, nakon stravične ispovijesti mostovke, pokrenula akciju "Prekinimo šutnju" u sklopu koje žene otkrivaju svoja neugodna iskustva tijekom kiretaže, porođaja i pobačaja. Ista akcija pokrenuta je i prije četiri godine, kada su priče majki iz hrvatskih bolnica izazvale veliku buru u javnosti.

"Dosta je više! Odlučile smo ponovno prekinuti šutnju. 

Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je 'na živo' rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku - na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr

Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo - ISTINA JE!", napisali su iz udruge RODA na Facebooku.

Ivana Ninčević Lesandrić: Baš me zanima koji će se ginekolog to opet usuditi napraviti

Danas smo razgovarali s Mostovom zastupnicom Ivanom Ninčević Lesandrić, čija je potresna ispovijest u saboru pokrenula cijelu lavinu.

"Ovo bi moralo imati efekt. Udruga RODA će donijeti u Ministarstvo papire sa svjedočanstvima koja dolaze od stvarnih ljudi, s imenima i prezimenima. Mene baš zanima koji će se ginekolog nakon svega ovoga usuditi napraviti takvo što nekoj ženi. Valjda je svjestan da će ta osoba odmah izaći u javnost", rekla nam je Ninčević Lesandrić.

"Ovo jednostavno ne može nestati iz javnosti, ne smije. Mi ne smijemo dopustiti da se to više događa. Žalosno je da ovu priču guraju javnost i mediji, a ne institucije. Žalosno je da se i meni kao političarki nešto moralo dogoditi pa da se nešto pokrene. Ja to nisam rekla zbog sebe, nego da pokrenem ovakvu akciju", ispričala nam je mostovka.

Što vi mislite? Hoće li se išta promijeniti u načinu na koji hrvatsko zdravstvo tretira žene nakon lavine koju je pokrenula Mostova zastupnica? Recite nam u anketi!

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara