"Možda ću opet u Zagreb, ako budem trebao nešto slikati"

"Možda ću opet u Zagreb, ako budem trebao nešto slikati"

BEOGRADSKI student Stevan Vranešević, javnosti poznatiji po incidentu kojeg je izazvao fotografirajući se na glavnom zagrebačkom trgu sa slikom četničkog vojvode Draže Mihailovića, otkrio je kako je njegov jedini motiv dolaska u Zagreb bila upravo provokacija sa slikom Draže Mihailovića.

Vranešević je uz još dvije studentice uhićen 20. studenoga nakon što su se sa slikom četničkog vojvode i osuđenog ratnog zločinca Draže Mihailovića fotografirali ispred spomenika bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Zbog remećenja javnoga reda i mira, naročito drskog ponašanja i vrijeđanja moralnih osjećaja građana on je prvo kažnjen s 15 dana zatvora, ali mu je Visoki prekršajni sud kaznu smanjio za pet dana.

Vranešević je u razgovoru s novinarom lista Nina otkrio svoja razmišljanja o "unaprijed određenoj presudi", te kazao kako je bio šokiran kad je saznao da je osuđen na zatvorsku kaznu.

"Nemam čega da se stidim, ništa nezakonito nisam uradio. Sudu sam kazao kako nisam znao da Dražu Mihailovića u Hrvatskoj smatraju za ratnog zločinca, ali onda sam počinjao shvaćati: šta god rekao, svejedno je. Presuda je unaprijed donijeta, a mi smo žrtveni jaganjci." – tvrdi Vranešević, dodajući kako je tom provokacijom samo želio protestirati protiv odluke hrvatskih vlasti o zabrani ulaska košarkašku Partizana Milanu Guroviću u RH zbog tetovaže četničkog vojvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beogradski je student u intervjuu opisao vrijeme koje je proveo u zatvoru: "Stražar mi nije dozvoljavao da priđem prozoru, valjda da ne izazovem pobunu. Odozdo su mi robijaši dobacivali "četnik, klaćemo te". Malo sam im vratio posljednjeg dana, dva sata prije izlaska iz zatvora. Napravio sam avion od papira, s jedne strane sam napisao ‘JAT airnjadžs’, s druge JNA Mig 29. Kad su vidjeli to, poludjeli su; počeli su se penjati uza zid, a ja sam bio u ćeliji na drugom katu. Opća frka."

Atmosferu u zatvoru Vranešević je opisao "neprijatnom", argumentirajući tu tvrdnju sljedećom izjavom: "Na katu sa mnom skoro svi su bili Šiptari, koji su mi dobacivali."

Vranešević je ponovio kako ne osjeća krivnju zbog onog što je napravio, te izrazio žaljenje što su Srbi "žigosani kao narod".

"Možda smo i nemoćni, ali ipak sam morao ovo napraviti. Bio je to izraz moje građanske slobode, čak i dužnosti. Tako sam sve ovo doživio. Mnogi me pitaju hoću li ponovo u Zagreb. Tko zna, možda i hoću. Ako bude trebalo nešto ponovo slikati." – zaključio je Vranešević, kojemu je košarkaški klub Partizan poslao počasnu ulaznicu za utakmicu sa Cibonom, koja se igra u četvrtak u Beogradu.

Valja napomenuti da su u Ninu objavljene i fotografije koje je Vranešević slikao u Zagrebu, iako zagrebačka policija tvrdi da mu je oduzela digitalni fotoaparat. No, čini se da je Vranešević uspio izvaditi memorijsku karticu iz fotoaparata, te ju dati jednoj od svojih kolegica koje su bile u njegovoj pratnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara