Može li danas u saboru oporba srušiti vladu?

Može li danas u saboru oporba srušiti vladu?
Foto: FaH

"VEĆINA je stabilna i čvrsta", rekao je danas premijer Andrej Plenković govoreći o većini u saboru koja je potrebna za izglasavanje povjerenja novim ministrima. S druge strane, klubovi SDP-a i Mosta skupili su prije četiri dana dovoljno potpisa za pokretanje procedure za smjenu nekoliko ministara.

No pravo je pitanje može li oporba skupiti dovoljno ruku da zaustavi ovu HDZ-ovu rekonstrukciju vlade? Kako sada stvari stoje - teško.

Naime, zakonski prijedlozi HDZ-a i HNS-a u posljednje vrijeme u saboru prolaze s 80 do 82 glasa, što je puno više od 76 glasova koji predstavljaju većinu.

Sabor pun prebjega

Podsjetimo, HDZ ima 55 zastupnika te Branka Hrga, Gorana Dodika i Darinka Kosora koji pripadaju drugim strankama, no izabrani su na listi HDZ-a. Koalicijski partner HNS u saboru ima četiri ruke, pridružuje im se i peta, ona Tomislava Sauche koji je nakon progona USKOK-a iz SDP-ova prešao u njihov klub.

Plenković je do sada u ključnim trenucima mogao računati i na jedan glas Branimira Glavaša iz HDSSB-a te osam zastupnika nacionalnih manjina, od kojih su trojica iz SDSS-a Milorada Pupovca. Četiri zastupnika nacionalnih manjina su u klubu Milana Bandića koji ukupno broji 11 zastupnika.

Ovaj saziv hrvatskog sabora ima najviše stranačkih prebjega od hrvatske samostalnosti, a čak je 23 zastupnika promijenilo stranačke dresove. Plenković bi mogao, u slučaju da mu i HNS i SDSS otkažu poslušnost, opet sastaviti većinu, no sudeći prema posljednjim događajima, čini se da mu to neće trebati.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara