Može li "Daruvarac" već za mjesec dana izaći na slobodu?

Može li "Daruvarac" već za mjesec dana izaći na slobodu?
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

DARKO Kovačević "Daruvarac" jučer je osuđen na kaznu od pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene Gurlice u zadarskom kafiću Chillout. 

Kovačević je osuđen na četiri godine i šest mjeseci za tešku tjelesnu ozljedu. Dobio je i deset mjeseci zbog prijetnje. Sutkinja mu je zbog toga dala jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora.

Budući da je dobio pet godina zatvora, Kovačevića su pravosudni policajci odmah vratili u istražni zatvor. 

Može li "Daruvarac" zaista već za mjesec dana izaći na slobodu?

U Zakonu o kaznenom postupku, naime, stoji da se pravomoćnost presude, ako je prvostupanjski izrečena kazna zatvora od pet godina ili više, ne može čekati na slobodi, nego isključivo u istražnom zatvoru koji traje do pravomoćnosti presude. 

No danas se pojavila informacija da bi Kovačević mogao iz zatvora izaći već za mjesec dana, i to zato što je tijekom trajanja suđenja proveo maksimalnih šest mjeseci u istražnom zatvoru te da je jedini način da se to izbjegne da se Kovačeviću unutar roka od mjesec dana izrekne pravomoćna presuda. 

Odvjetnik Šerić: Nije točno da može izaći za mjesec dana, postoji samo jedna mogućnost

Je li to doista točno provjerili smo s iskusnim odvjetnikom Brankom Šerićem. 

On tvrdi da nije točno da će "Daruvarac" za mjesec dana izaći iz istražnog zatvora ako se ne donese drugostupanjska presuda, no da ipak postoji mogućnost da izađe na slobodu prije pravomoćnosti presude. 

"Nije točno da će on izaći na slobodu za mjesec dana ako se u tom roku ne donese pravomoćna presuda. Ovo je novi osnov za trajanje istražnog zatvora i traje do pravomoćnosti presude. To nema veze s istražnim zatvorom koji mu je bio određen ranije, tijekom trajanja postupka. No sve vrijeme provedeno u istražnom zatvoru uračunat će mu se u izdržavanje kazne", objasnio je Šerić.

Može se žaliti Ustavnom sudu

Objasnio je i u kojem bi se slučaju "Daruvarac" ipak mogao naći na slobodi prije donošenja pravomoćne presude. 

"Njegova se obrana može žaliti na rješenje o istražnom zatvoru, no riječ je o obligatornom istražnom zatvoru koji se određuje za prvostupanjske presude kojima je određena kazna zatvora u trajanju pet godina ili više. Viši sudovi u takvim slučajevima dosad u praksi nisu smanjivali trajanje istražnog zatvora. Jedino je moguće da će njegova obrana ići s tužbom Ustavnom sudu koji onda može donijeti odluku o ukidanju istražnog zatvora, ako procijene da su okrivljeniku povrijeđena pravu. No to je ki bi da bi", rekao je za Index Šerić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara