Može li Kongres natjerati Trumpa na sankcije Saudijskoj Arabiji?

Može li Kongres natjerati Trumpa na sankcije Saudijskoj Arabiji?
Foto: EPA

KONGRES i Bijela kuća imaju različite poglede na to kako reagirati na diplomatsku krizu zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Dok Donald Trump želi zadržati poslovne dogovore sa Saudijskom Arabijom vrijedne stotine milijardi dolara u sljedećih pet godina, zakonodavci glasno pozivaju na uvođenje sankcija i zaustavljanje prodaje oružja kraljevskoj obitelji na koju se sumnja da je upletena u ubojstvo.

Čak i kongresmeni iz redova republikanaca, čiji je Trump bio kandidat, najavili su da će Kongres reagirati "ako Trump neće". To su u američkim medijima izjavili, primjerice, republikanski kongresmen iz Floride Mark Rubio, ali i republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, inače poznat kao dugogodišnji branitelj saudijsko-američkih odnosa.

Trump nezainteresiran za sankcije zbog više razloga

Predsjednik Trump je izrazio želju da se do kraja istraži ubojstvo saudijskog novinara i kolumnista američkog Washington Posta, no nije previše zainteresiran za kažnjavanje Saudijske Arabije sankcijama, kao mnogi njegovi republikanski kolege. Uz spomenutu prodaju oružja, u koju će se prema Trumpu ubaciti Kina i Rusija ako SAD uvede Saudijcima sankcije, tu su i drugi razlozi zbog čega američki predsjednik nije zainteresiran za kažnjavanje.

Naime, podrška Saudijske Arabije je Trumpu ključna u provođenju sankcija i izolacije Irana, a s druge strane i za održavanje stabilnih cijena nafte, što mu je pogotovo važno sada, u vrijeme pred izbore za Kongres i Senat u studenom ove godine.

Bivši američki sigurnosni dužnosnik anonimno je za CNBC ocijenio kako će Kongres dodatno povećati pritisak za uvođenje sankcija nakon spomenutih izbora.

Više mogućnosti za Kongres 

Prema zakonu, Trump je dužan narediti istragu o tome je li došlo do kršenja ljudskih prava protiv Khashoggija i izvijestiti Kongres u roku od 120 dana.

"Kongres je uvijek mogao zakonski odrediti sankcije", izjavio je za Politifact Rob Berschinski, potpredsjednik organizacije Human Rights First i bivši dužnosnik u administraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Još 10. listopada mješovita skupina s više od 20 senatora, uključujući i vrh demokrata i republikanaca u Odboru za vanjske odnose Senata, uputila je pismo Bijeloj kući aktivirajući Global Magnitsky Act, koji je osmišljen za kažnjavanje stranih vlada zbog povreda ljudskih prava. Administracija je time dobila četiri mjeseca za provođenje istrage.

Međutim, ako se i ne dogodi kažnjavanje prema spomenutoj proceduri, zakonodavci i dalje mogu posegnuti za izravnim sankcijama putem normalnog postupka odbora. Kao što su prošle godine sankcionirali Rusiju unatoč Trumpovoj opoziciji.

Zakon o kontroli izvoza naoružanja iz 1976. regulira ulogu zakonodavaca u pogledu velike prodaje oružja stranim zemljama. Spomenuti zakon je stvorio obavezu izvještavanja Kongresa 30 dana unaprijed o svakom većem prijenosu vojne opreme ili vojnih usluga partneru koji nije u NATO savezu.

Tijekom tog razdoblja, Kongres može donijeti zakone koji blokiraju ili mijenjaju uvjete predložene prodaje, iako bi takav potez trebao dovoljno potpore kongresmena kako bi se nadjačao mogući predsjednički veto, napomenula je Kongresna istraživačka služba SAD-a.

Zaustavljanje podrške u ratu protiv jemenskih pobunjenika

Također, prema Rezoluciji ratnih snaga, Kongres bi također mogao glasati za zaustavljanje američke vojne podrške za misije koje Kongres nije prvotno odobrio, kao što je saudijska ofenziva u Jemenu.

Sjedinjene Američke Države trenutno u ofenzivi podržavaju Saudijce, čija je zračna kampanja i rat protiv jemenskih pobunjenika, prema UN-u, dovela do stradanja desetaka tisuća ljudi i raširene gladi.

Podsjetimo, Khashoggi je nestao u istanbulskom konzulatu Saudijske Arabije 2. listopada ove godine. Turski dužnosnici ustvrdili su da posjeduju snimku koja dokazuje da je novinar mučen i potom raskomadan od strane saudijskih agenata.

Nakon što su prvo poricale ubojstvo, tvrdeći da je novinar izašao živ iz konzulata, saudijske vlasti su prošli tjedan ustvrdile da je ipak ubijen u konzulatu, ali u tučnjavi. Za tu tvrdnju nisu pružile nikakve dokaze.

Višestruke istrage trenutno su i dalje u tijeku.

Ubojstvo najveći izazov nakon napada 11. rujna

Ako se utvrdi odgovornost saudijske kraljevske obitelji za ubojstvo, zapadne vlade, a pogotovo SAD, bit će pod pritiskom da kazne Saudijce sankcijama, pogotovo zaustavljanjem prodaje oružja.

Analitičari su ocijenili kako se radi o najvećem izazovu za međusobne odnose SAD-a i Saudijske Arabije od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. 

Tada je naime od 19 napadača njih čak 15 bilo iz Saudijske Arabije, čije su vlasti i same optuživane za podršku islamističkim fundamentalistima. Tužbu protiv Saudijske Arabije za upletenost u napade u ožujku ove godine podnijele su i obitelji žrtava.

Odnosi će zbog najnovijeg incidenta sigurno biti narušeni, no ostaje vidjeti do koje granice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara