FIJASKO S AVIONIMA

Može li netko Krstičeviću objasniti da više nije vojnik?

Može li netko Krstičeviću objasniti da više nije vojnik?
Foto: Pixsell/Vjeran Zganec

MINISTAR obrane Damir Krstičević danas je divljački na pod bacio maketu aviona koju mu je donio SDP-ovac Franko Vidović. Svoj postupak novinarima je obrazložio sljedećim riječima: 

"Nije legitimno da mi donosi makete. To je poniženje. Ja sam ratnik. Tako se to ne radi vojniku."

>> Krstičević nakon incidenta u saboru: "Izrugivaju mi se, a ja sam ratnik"

Civil, a ne vojnik

Međutim, bez obzira na to što Krstičević tvrdi, ministar obrane nije vojnik. Nije ni ratnik. Umirovljen je još 2000. godine, prije 19 godina.

Kako piše na službenim stranicama vlade i MORH-a, Krstičević je vojnu dužnost u Hrvatskoj obnašao od kolovoza 1991. godine do 2000. godine. Prije toga je pohađao Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu, dok ga nije početak rata zatekao u JNA. U periodu koji se navodi na službenim stranicama vlade i MORH-a Krstičević je bio zapovjednik u 4. gardijskoj brigadi te zapovjednik u 113. i 115. brigadi Oružanih snaga RH. Bio je zapovjednik u V. zbornom području Oružanih snaga te u Zapovjedništvu za obuku Oružanih snaga. Od 1998. do 2000. vršio je dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga u Ministarstvu obrane. 

Od 1992. do 1995. napredovao je kroz činove bojnika, pukovnika, brigadira, stožernog brigadira i naposljetku general-bojnika.

Umirovljen prije 19 godina

2000. godine ga je umirovio tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, zajedno s još šestoricom generala, nakon što je 28. rujna te godine supotpisao Otvoreno pismo dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti. 

Svoj postupak Mesić je obrazložio potrebom depolitiziranja Hrvatske vojske.

"Svi koji su mislili da se država može rušiti pamfletima zaigrali su na krivu kartu. Od danas, oni više nisu pripadnici Hrvatske vojske", objavio je Mesić nakon Krstičevićeva umirovljenja. 

Ni vojnik, ni ratnik

Od tada, Krstičević nije vojnik ni ratnik, kako je danas tvrdio pred novinarima. Damir Krstičević je civil, kao i SDP-ovac koji mu je donio maketu aviona koju je potom razbio.

Od umirovljenja je radio kao predsjednik i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora M SAN grupe, kao član Nadzornog odbora KING ICT-a te kao predsjednik Nadzornog odbora tvrtke PP Orahovica. Od 2015. je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Usput, bivša Krstičevićeva tvrtka KING ICT u partnerskom je odnosu s izraelskom tvrtkom koja je bila uključena u nabavu borbenih aviona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara