Samo je Staljin vladao Rusijom dulje od Putina

Samo je Staljin vladao Rusijom dulje od Putina

Foto: 123rf, Wikipedia

VLADIMIR Putin jučer je po četvrti put postao predsjednik Rusije te će najvećom svjetskom državom vladati još najmanje šest godina. Očekivano, Putin je nadmoćno odnio pobjedu sa 76,67 posto osvojenih glasova.
 
Iza njega su ostali kandidat komunista Pavel Grudinin s 11,79 posto, ultranacionalist Vladimir Žirinovski koji je dobio 5,66 posto i liberalna novinarka Ksenija Sobšak s 1,67 % glasova.
 
Na vlasti od 2000. godine
 
Putin je svoj prvi predsjednički mandat osvojio 2000. godine i vladao do 2008., kad je postao premijer i zamijenio uloge s Dmitrijem Medvedevom do 2012. godine. Putin će, ostane li na vlasti do 2024., moći u svoj životopis napisati da je od njega Rusijom dulje vladao samo komunistički diktator Josif Staljin - punih 30 godina, od 1922. do 1952..
 
"U svojoj pobjedi vidim povjerenje i nadu našeg naroda. Važno je zadržati jedinstvo, ono je ključ uspjeha", rekao je 65-godišnji Putin u svom pobjedničkom govoru. Na pitanje novinara razmišlja li o ponovnoj kandidaturi 2030., odgovorio je: "Izračunajmo. Mislite li da ću biti na vlasti do stote?"
 
 
Putinu je ovo drugi uzastopni šestogodišnji mandat i po ustavu nema pravo na treći. Jedan mandat bi morao preskočiti što znači da bi se mogao kandidirati ponovno 2030. godine, kad će imati 78 godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara