Možemo, Nova ljevica i ORaH: Antifašisti Europe, ujedinimo se

Možemo, Nova ljevica i ORaH: Antifašisti Europe, ujedinimo se
Foto: Hina

U POVODU obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja grada Zagreba od fašističke okupacije, kandidati koalicije za EU izbore - Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a izvjesili su na pješački Savski most transparent s porukom "Antifašisti Europe ujedinimo se" te građanima poručili kako se, unatoč trendovima nove fašizacije, ne smije odustati od nastojanja stvaranja Europe svih ljudi.

"Danas je zatvorena možda najsramotnija stranica u hrvatskoj povijesti"

"Iznimno je važno označiti Dan grada Zagreba koji je označio zatvaranje jedne, možda najsramotnije stranice u hrvatskoj povijesti, a to je Nezavisna Država Hrvatska", istaknula je Rada Borić iz Nove ljevice u srijedu na konferenciji za medije. 

Podsjetivši da je sutra Dan Europe, "dan koji je označio i kraj fašističkog terora u Europi", izrazila je žaljenje jer se, kako kaže, i danas može svjedočiti relativiziranju hrvatske prošlosti, ali i znakovima pravoga fašizma.

Navela je riječi talijanskog romanopisaca Umberta Eca koji je pobrojao 14 obilježja fašizma, a prvi znak jednog fašističkog pokreta upravo je strah od drugačijih, naglasila je Borić.
Kao primjer fašizma spomenula je skinheadse "koji po cijeloj Europi djeluju protiv Roma", ali i navijače u Hrvatskoj koji ne navijaju nego pozivaju na linč drugih i drugačijih.

"Moramo se zabrinuti zbog kulta nacije i tradicionalizma koji osobito zadire u ženska ljudska prava, zbog prijezira prema slabijima i sličnim pokazateljima fašizma. Političke opcije u nezadovoljstvu socijalno deprivilegiranih građana pronalaze teren za jačanje fašizma. Stoga, treba pokazati da Europa može biti drugačija i mora biti Europa jednakih", naglasila je.

"Otpor fašizmu i danas i sutra"

Sandra Benčić iz Političke platforme Možemo! je dodala da hrvatski narod, koji često puno priča o povijesti, od povijesti mora i učiti.

Podsjetila na riječi predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koji je na obilježavanju Dana sjećanja u talijanskoj Basovizzi rekao "Živjela talijanska Istra i Dalmacija", ocijenivši da su takve izjave potaknute slavljenjem ustaštva u Hrvatskoj. Pozvala je sve političare da se klone ustaških simbola jer time provociraju izjave poput Tajanijeve.

"Hrvatska ima ljude koji se uvijek protive fašizmu. Otpor fašizmu i danas i sutra", kazala je.

Upozorivši da se danas ponovno traže slabiji kako bi se na njih svalila krivnja za sve društvene probleme, predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović je naglasio da je potrebno spriječiti nastanak novih oblika fašizma koji su sve prisutniji u  pojedinim zemljama članicama EU-a. 

"Mi ćemo svakako nastojati da Hrvatska bude pozitivan primjer odnosa prema drugačijima i slabijima", poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara