Mravak potvrdio: Državno odvjetništvo u HEP-u provodi nekoliko istraga

Tekst: P.V.
Foto: HEP

DORH i USKOK ušli su u Hrvatsku elektroprivredu prije mjesec dana, priznao je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, čovjek čije se ime gotovo svakog dana veže uz novu aferu i koji je prema nekim navodima oštetio državu za više od milijardu kuna. No, Mravak demantira sve optužbe koje su protiv njega u medijima iznesene i tvrdi da HEP dobro posluje.

"Nismo znali da ne možemo kupiti objekte od HAC-a"

"Kad smo s HAC-om sklopili ugovor oko kupnje objekata za 300 milijuna kuna, nismo imali nikakvih spoznaja da se taj ugovor ne može provesti", objašnjava Mravak najnoviju aferu u razgovoru za Dnevnik HRT-a. Podsjećamo, HEP je 2006. godine s HAC-om sklopio ugovor o kupnji elektroopreme na nekoliko autocesta, iako su znali da se radi o javnom dobru i da vlasništvo za objekte koje su platili ne mogu uknjižiti.

"HAC je zbog gradnje tih objekata imao dodatne troškove, a HEP-u su oni mogli služiti za kasniji razvoj i za priključivanje novih korisnika. Stoga je HAC predložio da nam ustupi te objekte, a da mi njih obeštetimo", tvrdi Mravak, a za sporne dijelove ugovora u kojima se HAC obvezao da će pokušati iznuditi promjenu zakona kako bi HEP-u omogućio da uknjiži vlasništvo kaže: "Problem općeg dobra je doista postojao i zato je u ugovor uvedena ta stavka. No, ukoliko ne bi bilo moguće da mi dobijemo te objekte, HEP uvijek može svoja sredstva dobiti nazad".

Milijardu kuna bačeno na najskuplju struju

Najozbiljnija afera koja se oko HEP-a podigla svakako je ona o kupovanju struje po najskupljim cijenama na tržištu pa prodavanje iste za četiri puta manju svotu, čak i u susjednoj BiH. Zbog te je afere Državno odvjetništvo i ušlo u HEP, iako paralelno vodi nekoliko istraga, ali čak i Mravak priznaje da je ta najvažnija i najozbiljnija.

Predsjednik Uprave HEP-a za to ne osjeća krivnju i demantira da je "spržio" milijardu kuna. "Te su brojke preuveličane. Mi električnu energiju ovim modelom kupujemo već godinama i uvijek smo pozitivno poslovali. Naša trgovina je u svibnju prošle godine predložila da krenemo u kupovinu struje za iduću godinu. Mi smo to odobrili i proveden je javni natječaj na koji se javilo 15-ak ponuđača, a odabrani su najbolji", kaže Mravak. Bila je to pogreška i novac je izgubljen, ali tek na kraju godine znat će se koliko.

Ništa od ostavke

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku, Mravak nije želio direktno odgovoriti. "HEP posluje izuzetno dobro i nadam se da će istraga pokazati da je Uprava korektno poslovali, a nakon toga će vlasnik HEP-a odlučiti i o meni. Ja imam dovoljno snage da vučem HEP i dalje i da on do kraja ima još veću dobit", rekao je Mravak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara