Mravi i poljopriveda: 50 milijuna godina uspjeha

MRAVI koji uzgajaju gljive bave se poljoprivredom i to rade već 50 milijuna godina, tvrde znanstvenici u studiji koju je objavio časopis Science.

Ti mravi ne samo da uzgajaju podzemne vrtove gljiva kako bi se prehranili nego se i bore protiv parazita koji štete urodu, ističu znanstvenici.

´Mravi, gljive i paraziti zajedno se razvijaju još otkad je započela mravlja poljoprivreda - a to je oko 50 milijuna godina simbioze´, rekao je dr. Ted Schultz, entomolog iz Nacionalnog prirodoslovnog muzeja.

Proučavajući sekvence DNK mrava, gljiva i parazita, znanstvenici su uspjeli dobiti uvid u prošlost i otkriti kako se razvijao taj sustav usporedne evolucije.

Znanstvenici su otkrili da mravi, njihove gljive i nametnici žive u složenom sustavu vjerojatno 50 milijuna godina, ako ne i duže.

Tijekom tog vremena, oni su bili zatvoreni u beskrajnu evolucijsku ´utrku u naoružanju´ u kojoj mravi i gljive razvijaju nove načine za borbu protiv nametnika, a nametnici razvijaju nove načine inficiranja gljiva.

Osim toga, u kolonijama mrava postoji bakterija koju mravi uzgajaju na tijelu. Ta bakterija proizvodi antibiotik koji sprječava rast parazita, a mravi ga koriste kako bi sačuvali svoje vrtove.

Znanstvenici su u dosadašnjem radu uspjeli napraviti evolucijsku povijest mrava i gljiva koje oni uzgajaju, a utvrdili su i to da se u mravljim vrtovima gotovo uvijek nalazi parazitska plijesan iz roda escovopsis, koje nema drugdje u prirodi. U ovom je istraživanju bitno i to što znanstvenici sada imaju i evolucijsku povijest parazitskih gljiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara