Muenchen: Počelo suđenje skupini neonacista

Muenchen: Počelo suđenje skupini neonacista

PRED Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu počeo je proces protiv skupine neonacista zbog sumnje da su planirali napad tijekom svečanosti polaganja temeljnog kamena novoga židovskog kulturnog centra prošle godine u tom gradu.

Prvooptuženi Martin Wiese i trojica saučesnika terete se i za članstvo u terorističkoj organizaciji.

Kako stoji u tekstu optužbe, Wiese(28) i njegovi suradnici, udruženi u desno ekstremnu organizaciju "Suborništvo Jug" planirali su napade eksplozivima tijekom svečanosti otvaranja židovskoga kulturnog centra 9. studenoga prošle godine, na godišnjicu tzv. Kristalne noći koja je 1938. označila otvoreni početak nacionalsocijalističkog terora protiv europskih Židova.

Svečanosti polaganja temeljnog kamena su uz najviše predstavnike njemačke židovske zajednice prisustvovali i tadašnji njemački predsjednik Johannes Rau, bavarski premijer Edmund Stoiber te muenchenski gradonačelnik Christian Ude.

Nakon što je napad zbog dojava iz same organizacije onemogućen, "Suborništvo Jug" je planiralo napade na glavni muenchenski trg Marienplatz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni državni odvjetnik drži da su Wiese i njegovi suučesnici "svjesno računali s mogućim ljudskim žrtvama" prilikom svojih napada. Cilj njihove organizacija nadalje je svrgnuti njemački ustavni poredak i osnovati državu po uzoru na Treći Reich.

Prvooptuženi Wiese, koji je kao i njegovi suučesnici nezaposlen, odbio je davanje bilo kakvih iskaza. Njegova odvjetnica će tijekom procesa pokušati dokazati da optuženi usprkos tomu što je u njegovu stanu pronađena veća količina oružja i eksploziva, nije planirao nikakve napade.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein (Kršćansko socijalna unija- CSU) zatražio je izricanje najstrožih kazni za optužene te zatražio još veće ovlasti državnih organa u borbi protiv terorizma.

U Muenchenu je 1980. izvršen bombaški napad s desno radikalno pozadinom na posjetitelje Oktoberfesta i tada je poginulo 13 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara