Muenchen: Središnja proslava 65. godišnjice Kristalne noći

Muenchen: Središnja proslava 65. godišnjice Kristalne noći
ŠEZDESET i pet godina nakon Kristalne noći i nakon što su nacisti u Muenchenu uništili staru sinagogu, grad se priprema za polaganje temeljnog kamena za novi židovski centar i sinagogu u Muenchenu, što će ujedno biti i središnja proslava ovogodišnjeg obilježavanja Kristalne noći u Njemačkoj.

Na 65. obljetnicu Kristalne noći 9. studenoga u Muenchenu će biti održana svečanost polaganja temeljnog kamena za novi židovski centar, na kojoj će uz jake sigurnosne mjere - nakon nedavnih prijetnji neonacističkih skupina - biti nazočni njemački predsjednik Johannes Rau, predsjednik Židovskog vijeća u Njemačkoj Paul Spiegel, te bavarski premijer Edmund Stoiber.

Novi židovski centar, vrijedan 57 milijuna eura, obuhvaćat će sinagogu, kulturni centar, školu i dječji vrtić. Centar bi trebao biti završen do 2007. godine.

Novi centar bit će sagrađen u središtu Muenchena u blizini mjesta na kojem se nalazila velika romanička sinagoga koja je opljačkana i spaljena 9. lipnja 1938. godine po naredbi Adolfa Hitlera. Taj se događaj zbio pet mjeseci prije Kristalne noći.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacisti i njihovi pristaše su u noći od 9. na 10. studenoga 1938. u Njemačkoj i Austriji palili sinagoge, te razbijali izloge židovskih dućana i stanova. Tri dana ranije 17-ogodišnji Židov Hershl Grynszpan u Parizu je pucao u trećeg tajnika njemačkog veleposlanstva Ernsta vom Ratha, koji je dva dana kasnije umro, a u znak odmazde nacisti su 9. studenoga najavili da će zbog tog ubojstva "sankcionirati" Židove. Zbog razbijenih stakala prozora i izloga, taj je događaj prozvan "Kristalna noć".

Tijekom te noći, prije 65 godina, opljačkano je i spaljeno 267 sinagoga, kao i stotine židovskih stanova i kuća. Nekoliko tisuća dućana u židovskom vlasništvu razbijeno je i zapaljeno, a nakon Kristalne noći preostale židovske tvrtke i dućani zatvoreni su. Ubijeno je gotovo sto Židova, a više od 25 tisuća odvedeno je tijekom sljedećih dana u koncentracijske logore, od kojih je većina ubijena.

Danas se smatra da je 9. studenoga 1938. bio početak sustavnog uništavanja židovskog naroda, tijekom kojeg je, do kraja Drugoga svjetskog rata ubijeno oko šest milijuna Židova.

Kada su američke snage 30. travnja 1945. oslobodile Muenchen, u gradu su pronašli ukupno sedam Židova koji su preživjeli rat. Danas u Muenchenu živi oko 9.000 Židova što predstavlja drugu najveću židovsku zajednicu u Njemačkoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara