"MUP će analizirati fotografije s Markačem samo ako to zatraži Haag"

KRUNOSLAV BOROVEC, glasnogovornik Ravnateljstva policije, komentirajući Markačev "božićni lov", o kojemu je ekskluzivno izvijestio Index, kazao je danas kako će MUP napraviti analizu fotografija Mladena Markača, a po kojima je ovaj prekršio pravila Haškog suda o ograničavanju kretanja, samo ako Haag to zatraži.

"Mi direktnih kontakata sa Sudom nemamo, osim preko Vladinog ureda, oni će o svemu izvijestiti, a mi ćemo dalje postupati po njihovu nalogu", kaže nam Borovec.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Gordan Markotić je rekao da se najprije mora utvrditi vjerodostojnost fotografija na kojima je haški optuženik general Mladen Markač, "a zatim će se poduzimati radnje koje im nalažu pravila Haškog suda i suradnja s njim".

Markačev odvjetnik kazao je danas, između ostalog, kako prema njegovim saznanjima, Markač nije bio ni u kakvom lovu, iako je veliki lovac. Prema nekim informacijama, fotografije su, unatoč tvrdnjama poslanima iz Ureda virovitičkog gradonačelnika (koji kaže kako se radi o arhivskim fotografijama iz 2003. godine), snimljene u subotu poslijepodne. Kako kaže Mikuličić, Markač mu je rekao da je Božić proveo kod kuće s obitelji.

> Netko laže: Gradonačelnik Virovitice ili Kirinova vaga?

> Markačev odvjetnik: Vjerujete li vi da su Amerikanci bili na Mjesecu?

Do komentara glasnogovornika Vlade, Ratka Mačeka, kao ni do glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna, nismo ni danas uspjeli doći, s obzirom da ne odgovaraju na telefonske pozive. Za medije je danas nedostupan ostao i ministar Ivica Kirin.

Vlada se obvezala na uhićenje po hitnom postupku u slučaju kršenja pravila

Podsjećamo, prema pravilima Haškog suda, Vlada je, kada je davala garancije za puštanje Markača na slobodu, obećala kako će Markač odmah biti pritvoren u slučaju da prekrši bilo koji od zahtjeva i uvjeta vezanih za privremeno puštanje na slobodu te da će odmah o takvom kršenju izvijestiti Tajništvo i Raspravno vijeće.

Te su regule donesene u dokumentu pod nazivom "Odluka po interlokutornoj žalbi na odluku Raspravnog vijeća kojom se odbija privremeno puštanje na slobodu", a kojim se regulira status optuženika Ivana Čermaka i Mladena Markača. Dokument je 4. prosinca 2004. donijelo Žalbeno vijeće Haškog tribunala.

U njemu decidirano stoji da Žalbeno vijeće od Vlade RH traži da preuzme odgovornost za 12 točaka, a u 11. točki je navedeno "da odmah pritvori žalioce u slučaju da prekrše bilo koji od zahtjeva i uvjeta vezanih za ovo privremeno puštanje". Vijeće ih je po toj odluci pustilo na slobodu pod uvjetom da, između ostalog, MUP-u RH predaju putovnicu i ne napuštaju mjesto stanovanja.

Podsjećamo, raspravno je vijeće Haškog suda, od dana dobrovoljne predaje dvojice hrvatskih generala (Markača i Čermaka) 11. ožujka 2004. godine, u dva navrata, prvo u travnju pa ponovo u rujnu iste godine, odbilo zahtjeve njihovih branitelja za privremeno puštanje iz pritvora.

Zadnja mogućnost bila je upravo gore spomenuta, tzv. interlokutorna žalba, upućena potkraj listopada 2004. Žalbenom vijeću ICTY-ja, koju je poduprlo i Tužiteljstvo, a što je, kako su tada neki ocijenili, predstavljalo presedan u praksi Suda.

Vlada treba jamčiti da se Markač i Čermak pridržavaju pravila

Određeno je da se Čermak i Markač na privremenoj slobodi moraju pridržavati vrlo strogih pravila koje propisuje ICTY, a za njihovo pridržavanje jamčila je, i još uvijek bi to trebala činiti, hrvatska Vlada.

Podsjećamo, osim što ne smiju napuštati svoje prebivalište u RH, Markač i Čermak svoje su putovnice morali predati MUP-u, tri dana po dolasku izvijestiti MUP i Tajništvo ICTY-ja o adresi na kojoj će se nalaziti, jednom na tjedan se javljati lokalnoj policijskoj postaji te pristati na provjeru svojeg prisustva, uključujući i slučajnu, MUP-a, dužnosnika Vlade i predstavnika ICTY-ja.

Također, ne smiju imati nikakve kontakte ili utjecaj na žrtve ili potencijalne svjedoke, ne smiju tražiti izravan pristup arhivama, uništavati dokaze, ni s kim govoriti o predmetu, uključujući medije (osim s odvjetnicima i članovima uže obitelji) ne smiju kontaktirati međusobno niti s drugim optuženicima ICTY-ja, trebaju se strogo pridržavati zahtjeva Vlade vezanih uz jamstva koje je preuzela te se vratiti u pritvor ICTY-ja kada Raspravno vijeće to zatraži.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara