MUP: Privedene tri osobe osumnjičene za krađu skupocjenih slika iz vlade

MUP: Privedene tri osobe osumnjičene za krađu skupocjenih slika iz vlade
POLICIJA je jutros privela u istražni odjel zagrebačkog Županijskog suda tri osobe zbog sumnje da su iz zgrade Vlade ukrali vrijedne umjetničke slike, a obrada cijelog slučaja obavljena je dva dana, potvrdila je danas MUP-ova glasnogovornica Zinka Bardić.

Tri privedene osobe sumnjiče se da su od rujna prošle godine do 30. ožujka ove godine iz Vlade ukrali ukupno pet slika - tri Mencia Clementa Crnčića, i po jednu Likana Haueise Gustava i Ferde Kovačevića - vrijednih ukupno 270.000 kuna.

Za te krađe osumnjičeni su konobar zaposlen u Vladi (29 godina) i njegova supruga, za koje se pretpostavlja da su ovisnici o drogama, te njegov mlađi brat (24).

Osumnjičeni konobar zajedno sa suprugom (po neslužbenim izvorima Crnčićevom praunukom) prodao slike, a budući da su prošle više ruku trgovaca, pretpostavlja se da su na tržištu postigle višu cijenu od njihove procijenjene vrijednosti, kazala je Bardić na konferenciji za novinare. Budući da se supruga prvoosumnjičenog bavi prodajom slika kupci, napomenula je, nisu posumnjali da je riječ o ukradenim slikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za to kazneno djelo teške krađe predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Po saznanjima policije, prvoosumnjičeni konobar je iz otključanih ureda triju vladinih dužnosnika, nakon radnog vremena, u više navrata ukrao Crnčićeve slike "Levandu" i "Škoj" te Likanovu "U rano ljeto". Osumnjičenik je te slike dodavao svojoj supruzi s prozora koji gleda na Freudenreeichovu ulicu, dok je za to vrijeme njegov brat odvraćao pozornost policijskim djelatnicima navodno pokvarenim automobilom.

Treću Crnčićevu sliku, "Pletenje mreže", osumnjičenik je iz Vlade otuđio umotanu u sako i košulju. Prethodno je na mjesto te slike postavio sliku "Interijer", a na njezino prvotno mjesto stavio uramljen list iz zidnog kalendara.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičenik krajem 2002. ukrao i petu umjetničku sliku "Potok među drvećem" ali je on i supruga nisu uspjeli prodati pa ju je vratio u istu sobu ali zamijenivši mjesto s drugom slikom.

Na upit o odgovornosti MUP-a, Bardić je kazala da njegovi djelatnici kontroliraju osobe i stvari pri ulasku u zgradu, na glavni ili sporedni ulaz, ali nisu zaduženi za kontrolu izlaza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara