MUP RS: U porastu krađe auta i njihovo ilegalno registriranje

DIREKTOR Policije Republike Srpske (RS) Radomir Njeguš izjavio je u petak novinarima da je u ovome entitetu Bosne i Hercegovine, od početka godine, ukradeno 350 automobila, dok je istodobno na području Federacije BiH ukradeno 807 auta, od čega u Kantonu Sarajevo gotovo 700 automobila.

"Samo u lipnju ove godine u RS ukradeno je 70 auta, što je katastrofalan podatak, a to se može objasniti velikim brojem skupocjenih automobila osoba koje rade u inozemstvu, a ljeti dolaze na odmor u RS", rekao je Radomir Njeguš.

Njeguš je izrazio nezadovoljstvo učinkovitošću policije u sprečavanju krađa i pronalaženju ukradenih auta, ali je ipak naveo kako je MUP RS je u nekoliko svojih akcija uspio osujetiti krijumčarenje ukradenih automobila u Mrkonjić Gradu, Prnjavoru i Banjoj Luci. Kradljivci se uglavnom koncentriraju na skupocjena vozila njemačke proizvodnje ? Volkswagen, Mercedes i BMW.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj auta pokraden je u Banjoj Luci, gotovo 55 posto.

Krađe auta prati i nelegalno registriranje skupocjenih automobila na temelju lažnih carinskih isprava zbog čega je još u lipnju ove godine pokrenuta policijska akcija Falsifikat koja je još u tijeku i unutar koje je MUP RS nedavno uhitio i tri svoja djelatnika. Analiziranjem isprava za oko 10 tisuća skupljih vozila na području Centra javne sigurnosti Banja Luka utvrđeno je da je oko 400 vozila iz ove skupine nelegalno registrirano. Policija je oduzela 70 takvih vozila, a naknadnim provjerama je utvrđeno da je čak 25 auta (čija je prosječna vrijednost oko 20 tisuća eura) ukradeno u inozemstvu, precizirao je Radomir Njeguš.

Nelegalnim registriranjem auta, od kojih su neki ocarinjeni kao smrznuto povrće, konfekcija i tome slično, odnosno izbjegavanjem plaćanja propisanih carinskih i poreznih pristojbi proračun Republike Srpske oštećen je za više milijuna Konvertibilnih Maraka, s obzirom da prosječne dadžbine na uvoz i registraciju skupocjenih auta iznose 10 tisuća KM (oko 5 tisuća eura) po vozilu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara