MUP: U Hrvatsku preseljena šesta skupina sirijskih izbjeglica iz Turske

MUP: U Hrvatsku preseljena šesta skupina sirijskih izbjeglica iz Turske
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U SKLOPU europskog programa preseljenja u Hrvatsku je pristiglo 50 sirijskih izbjeglica iz Turske, priopćili su u četvrtak iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) pojašnjavajući kako se radi o šestoj skupini izbjeglica koje su se do sada u Hrvatsku preselile na temelju kvota iz vladinih odluka.   

Tijekom 29. i 30. svibnja u Hrvatsku je iz Turske u okviru europskog programa preseljenja pristiglo 50 sirijskih izbjeglica, navode iz MUP-a.

Do sada su iz Turske u Hrvatsku preseljene ukupno 202 sirijske izbjeglice, a tijekom srpnja, odnosno kolovoza očekuje se dolazak još 51 sirijske izbjeglice, čime će Hrvatska ispuniti kvote temeljem odluka vlade iz 2015. i 2017. godine te preseliti ukupno 253 izbjeglice.

Kontrolirane migracije

"Ovakvim kontroliranim upravljanjem migracijama, kroz program preseljenja, Republika Hrvatska s ostalim članicama Europske unije sudjeluje u zaštiti ljudskih života i ujedno pridonosi provedbi sveobuhvatnog europskog pristupa u rješavanju migracijskog izazova", navodi se u priopćenju MUP-a. 

Kao i u prethodnim dolascima preseljenih sirijskih izbjeglica, i ove sirijske obitelji već su prošle kulturnu orijentaciju u Turskoj te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo, navode iz MUP-a te dodaju da se izbjeglice smještaju u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini te prolaze proceduru uzimanja zahtjeva i donošenja odluke o odobravanju statusa.

 "Zbrinjavanje pristiglih osoba Republika Hrvatska provodi temeljem sudjelovanja u europskom programu preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća, Preporukama Europske komisije i Odlukama vlade", poručili su iz MUP-a.

Dodali su i kako preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva omogućava izbjeglicama i raseljenim osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita zakonit i siguran dolazak u države članice EU-a gdje im se osigurava potrebna zaštita.

MUP podsjeća da je preseljenje izraz međunarodne solidarnosti i podjele odgovornosti s državama u koje je pristiglo ili unutar kojih boravi velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita te alat za upravljanje migracijama, smanjenje nezakonitih migracija i sprječavanje krijumčarenja kojima su izbjeglice na nezakonitim putovima često izložene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara