MURATOVIĆ: ISTA PRAVA ZA PROIZVOĐAČE U HRVATSKOJ I BiH

Utjecajni član vodstva Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši veleposlanik Bosne i Hercegovine u RH Hasan Muratović izjavio je da bi se BiH morala odlučnije založiti da u trgovinskim odnosima s Hrvatskom ima ravnopravan tretman.

Komentirajući za sarajevske "Jutarnje novine" stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH, Muratović je rekao da pozdravlja nedavnu najavu premijera Adnana Terzića o otvaranju bosanskohercegovačkog tržišta za robe iz EU, dodavši pri tom da bi valjalo uspostaviti oštriji nadzor nad proizvodima koji se u BiH uvoze iz Hrvatske.

Bescarinski uvoz ih Hrvatske moguć je samo za one robe koje su u cjelosti proizvedene u toj zemlji, rekao je Muratović tumačeći odredbe sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Ukoliko bi se zakon striktno primjenjivao, u BiH se ne bi mogle uvoziti hrvatske cigarete, nafta i naftni derivati. Hrvatska ne proizvodi toliko nafte da to može prodavati kao svoj proizvod", izjavio je Muratović koji trenutno obnaša dužnost člana Predsjedništva SDA i zastupnika u državnom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slična je situacija, po njegovu sudu, i s mliječnim proizvodima jer Hrvatska i sama uvozi velike količine mlijeka. Upravo na takve proizvode, cijeni Muratović, trebala bi se odnositi odluka koju je najavio premijer Terzić.

Muratović također smatra da je nedopustivo da BiH priznaje kontrolu proizvoda koju provodi Hrvatska dok se za proizvode iz BiH u susjednoj državi traži poštivanje regulative susjednih zemalja i EU.

"Zašto i mi ne bi mogli prodavati Hrvatskoj naftu i naftne derivate iz B-H skladišta u Pločama čime bismo sigurno konkurirali INA-i. Tražimo da se naši proizvođači i trgovci izjednače s onima u Hrvatskoj", zaključio je Muratović konstatirajući da je vrijeme da se predstavnici dvije zemlje konačno dogovore o svim ovim pitanjima.

(Hina) xrm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara