Muskova tvrtka Tesla na tržištu vrijedi više nego Ford i GM Motors zajedno

Muskova tvrtka Tesla na tržištu vrijedi više nego Ford i GM Motors zajedno
Foto: EPA

PRVI put od svog postojanja tržišna vrijednost dionica tvrtke Tesla premašila je ukupnu tržišnu vrijednost dionica General Motorsa i Ford Motorsa. 

Nevjerojatna tržišna vrijednost dionice

Kako javlja Reuters, dionice Tesle jučer su skočile gotovo 5 posto te poslovni dan završile na rekordnih 492,14 dolara po dionici. 

Time su podigli tržišnu kapitalizaciju na gotovo 89 milijardi dolara, što je 2 milijarde više od zbroja vrijednosti General Motorsa i Forda, od kojih prvi vrijedi 50, a drugi 37 milijardi dolara. 

Dionica se najprije na rekordne razine popela u utorak, a potom je jučer porasla za još 4,2 posto i tako tržišnu vrijednost tvrtke Tesla podigla na više od 88 milijardi dolara, što je, ponovimo, više od Ford Motorsa i General Motorsa zajedno.

Što je dovelo do ovakvog skoka? 

Tesla može ovakvu cijenu dionica zahvaliti jako dobrom profitu u zadnjem kvartalu 2019. godine, koji je bio neočekivan, potom novoj tvornici u Kini te boljim isporukama vozila nego što je to bilo procijenjeno, a što se također dogodilo u posljednjoj četvrtini godine. 

Kada to sve zbrojimo, ispada da je Teslina dionica više nego udvostručila vrijednost sviju u posljednja tri mjeseca.

“Jasno je da je Tesla opet na dobrom putu”, rekao je David Kudla, glavni strateški ulagač iz Mainstay Capital Managementa za Reuters.

Što kažu analitičari?

Ipak je dodao kako i dalje ima nekih problema, poput toga hoće li profitabilnost ostati održivom te u kojem će ju se trenutku početi promatrati kao automobilsku, a ne kao tehnološku tvrtku. 

I dok je nedavni razvoj Tesle razveselio one koji podržavaju poslovanje te tvrtke, brojni analitičari i ulagači i dalje su pesimistični oko sposobnosti ove tvrtke da osigura stalan profit i protok novca.

Posljednjih godina Tesli nije pomoglo Muskovo ponašanje, što je dovelo do kazni od strane financijskih regulatora, ali i od dioničara Tesle. 

Ipak, većina klasičnih proizvođača automobila radi na novim generacijama električnih vozila koja bi trebala biti konkurencija Tesli. 

Nova električna vozila

BW, Daimler AG i BWM AG su već najavili u potpunosti električne premium modele. GM-ov Cadillac planira seriju električnih SUV-ova i automobila dok Fordov Mustang Mach-E - električni SUV - u prodaju kreće ove godine. Reuters piše kako bi on mogao biti konkurencija Teslinom Modelu X. 

 U međuvremenu, Ford, GM i drugi rade na električnom kamionu kako bi konkurirali Teslinom Cybertrucku.

Za sada konkurentski Audi, Jaguar i Porsche nisu uspjeli doseći Tesline razine i konkurirati mu kada se radi o kilometraži koju njihov automobil može prijeći između punjenja.

Analitičari ipak tvrde da je Teslina dionica bolja za prodaju nego kupovinu. Njih 11 je preporučilo kupnju, 13 prodaju, a devetero ih je ostalo neutralnima, javlja Refinitiv. 

Dionice Tesle nisu se mijenjale zadnjih 12 mjeseci, dok je Ford rastao 10 posto. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara