Muslimani će uz potvrdu moći glasovati za bošnjačka vijeća

MINISTARSTVO pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izdalo je danas uputu državnim uredima za opću upravu u županijama kojom se muslimanima omogućava da na izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina glasuju za bošnjačka vijeća.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Slobodan Ljubišić rekao je Hini da danas u ponoć ističe produženi rok u kojem su pripadnici nacionalnih manjina koji će 18. svibnja glasovati za predstavnike i članove Vijeća nacionalnih manjina mogli provjeriti i eventualno izmijeniti podatke o nacionalnoj pripadnosti u biračkom popisu.

Nakon toga će izvodi svake nacionalne manjine iz biračkog popisa biti zaključeni, i poslani na biračka mjesta i više se ne mogu mijenjati, objasnio je Ljubišić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je, međutim, izdalo uputu po kojoj će se iznimno i na dan izbora moći promijeniti podaci u biračkom popisu.

Ljubišić kaže da su to učinili uvažavajući upozorenje Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske kako bi se moglo dogoditi da velik dio birača koji su upisani u birački popis kao muslimani neće moći glasovati za bošnjačka vijeća, kao i stajališta Vlade i Državnog izbornog povjerenstva da se muslimanima koji se na dan izbora izjasne kao Bošnjaci, omogući glasovanje za bošnjačka vijeća i predstavnike.

Birači upisani kao muslimani moći će na dan izbora dati u državnom uredu za opću upravu u sjedištu županije izjavu o nacionalnoj pripadnosti koja nije upisana ili je pogrešno upisana u birački popis. Na temelju te izjave dobit će potvrdu s kojom mogu izaći na biralište i glasovati za bošnjačko vijeće ili predstavnika, rekao je Ljubišić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara