MUSLIMANSKI HUMANITARCI U SAD-U OPTUŽENI ZA POMAGANJE HAMASU

Muslimanska humanitarna organizacija sa sjedištem u Teksasu i sedam njezinih čelnika optuženi su za pomaganje militantnog palestinskog skupini Hamas koju Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

Velika porota u Dallasu optužila je humanitarnu zakladu Sveta zemlja da je pojedincima i organizacijama povezanim s Hamasom između 1995. i 2001. prebacila 12,4 milijuna dolara.

Američka vlada je 2001. proglasila terorističkom ovu organizaciju, koja za sebe kaže da je najveća muslimanska humanitarna organizacija u SAD-u, zatvorila je i zamrznula njezina sredstva.

Objavljujući optužnicu na konferenciji za novinare američki glavni odvjetnik John Ashcroft je u utorak kazao da su organizacija i sedam njezinih čelnika optuženi za zavjeru, osiguravanje pomoći inozemnoj terorističkoj organizaciji, izbjegavanje poreza i pranje novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To su Shukri Abu Baker, Ghassan Elashi, Haitham Maghawri, Akram Mishal, Mufid Abdulqader, Mohammad el-Mezain i Abdulraham Odeh. Pet od sedam optuženih je uhićeno dok su dvojica u bijegu.

Ashcroft je rekao da je organizacija davala novac obiteljima Hamasovih terorista koji su ubijeni ili u zatvoru u Izraelu. Time su, rekao je on, nagrađivali prošlost i ohrabrivali buduće bombaše samoubojice i terorističke aktivnosti u ime Hamasa.

Sveta zemlja tvrdi da je novčano pomagala samo izbjeglice, siročad i žrtve nesreća na palestinskim područjima i islamskim zemljama.

(Hina) xsl ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara