Mutirani insekti napadaju ljude po Srbiji

Tekst: L.J.
Foto: Ilustracija (Press)

NIŠKI zavod za hitnu medicinsku pomoć dnevno zbrine pedesetak pacijenata koji se liječnicima javljaju s bolnim oteklinama, najčešće po nogama, zbog čega im se određuje terapija jakim antibioticima, piše srpski Press. Liječnici sumnjaju da je došlo do određenih mutacija insekata, dok entomolozi ističu da razloga za uzbunu nema.

Roj agresivnih mušica napao je i Snežanu Dojčinović. Ona je prošli tjedan sa susjedama brala višnje kada su osjetile peckanje po nogama. Sljedeće jutro Snežana je vidjela da su joj noge prekrivene krvavim ubodima, a tijekom dana su počele i otjecati. Otišla je liječniku koji joj je prepisao lijekove protiv alergije i antibiotike. Mislila je da će se stanje smiriti, no prije tri dana noge su ponovno počele otjecati. Isto su prošle i njezine susjede.

Dragomir Ilić, liječnik Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kaže kako se nikad ranije nije sreo s ovakvom kliničkom slikom ugriza insekta. Prvih nekoliko sati nakon ujeda nema nekih jačih simptoma. Međutim, onda dolazi do svraba, otjecanja i crvenila.

Liječenje može potrajati od sedam do deset dana. Doktor Ilić kaže kako ni pacijenti ni liječnici nisu mogli precizirati o kakvoj se vrsti insekata radi, no on smatra da bi mogla biti riječ o komarcima, i to nekoj mutiranoj vrsti s obzirom na to da izaziva ovako burne simptome. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara