MUZEJ POMORSTVA I PODMORSKE BAŠTINE U MALOM LOŠINJU

Ministar kulture Antun Vujić i gradonačelnik Malog Lošinja Dragan Balija potpisali su danas Izjavu namjere o pokretanju postupka za osnivanje Muzeja pomorstva i podmorske baštine u Malom Lošinju, u skladu sa Zakonom o muzejima.

Osnivačka su prava nad Muzejom utemeljena u omjeru - 51 posto država i 49 posto grad Mali Lošinj. Mali Lošinj ustupa prostor za smještaj Muzeja, a novac za njegovo uređenje izdvojit će suosnivači, u skladu s osnivačkim udjelima.

Kako je istaknuto, potpisana Izjava u skladu je sa zaključcima zajedničke sjednice Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i Hrvatskoga muzejskog vijeća iz srpnja ove godine o smještaju podmorskog arheološkog nalaza antičke skulpture Apoksiomena u muzejsku ustanovu koja će se osnovati na Malom Lošinju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Vujić naglasio je kako je Apoksiomen spomenik najviše europske kategorije, a sam Muzej trebao bi biti dobar spoj "lokalnog i povijesnog".

Muzej će, po riječima gradonačelnika Balije, biti smješten u palači "Kvarner", najreprezentativnijoj malološinjskoj zgradi u središtu grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara