"MUZEJSKI VREMEPLOV"- IZLOŽBA o preradbi nafte u rijeci

Pod nazivom "Muzejski vremeplov" večeras je u Muzeju grada Rijeke u povodu 120. obljetnice preradbe nafte u Rijeci otvorena izložba predmeta, fotografija i dokumentarnih filmskih zapisa iz vremena osnutka riječke Rafinerije do današnjih dana.

Riječ je o drugoj od dviju izložaba posvećenih toj obljetnici, a autor obiju je Velid Đekić. Na izložbi otvorenoj prije nekoliko dana nalaze se povijesni dokumenti o Rafineriji.

Danas su izloženi proizvodi riječke metalske industrije kao što je željezna blagajna Redlich iz druge polovice 19. st., uredski namještaj, pisaći stroj, srebrne medalje, pepeljara i pljuvačnica iz 30-ih godina prošlog stoljeća te maketa postrojenja iz 60-ih i dr.

Posebno mjesto zauzima putni drveni kovčeg osnivača Rafinerije - u to vrijeme najvećeg pogona za preradbu nafte - Milutina Barača s kraja 19. st. Barač je bio direktor Rafinerije na Mlaki od 1883. do 1920. Budimpeštanska ga je tvrtka - vlasnik Rafinerije - imenovala tehničkim direktorom svih pogona za preradu nafte u njezinu vlasništvu - u Rijeci, Oderbergu, Drohobyczu, Budimpešti i Brašovu. Za vladavine Kraljevine Italije u Rijeci iz tog je grada protjeran 1922.

Među izloženim fotografijama s kraja 19. stoljeća nalaze se fotografije Barača, pogona Rafinerije i cara Franje Josipa koji ju je posjetio 1891. Ostale fotografije i nizovi kadrova iz filmskih žurnala i zapisa prate razvoj Rafinerije do 90-ih godina prošlog stoljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod nazivom "Rijeka crnog zlata" u sklopu izložbe priređena je projekcija desetak dokumentarnih filmskih zapisa od kojih najstariji, iz 1926., nosi naziv "Rijeka, razoreni grad".

Izložba je otvorena do 26. rujna.

Središnja proslava 120. obljetnice preradbe nafte i osnutka Rafinerije u Rijeci bit će 12. rujna u riječkom HNK "Ivana pl. Zajca".

(Hina) hšup ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara