MVP pozdravlja donošenje rezolucije o Iraku

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) pozdravilo je u utorak usvajanje Rezolucije 1546 Vijeća sigurnosti o Iraku, kojom su stvoreni čvrsti temelji za uspostavu pune iračke suverenosti.

"To je dokument od najveće važnosti za budućnost demokratskog Iraka, za učinkovito djelovanje Privremene vlade, postupak političke tranzicije koji će u konačnici voditi formiranju ustavno izabrane vlade tijekom 2005. godine", stoji u priopćenju MVP-a.

Ministarstvo je također pozdravilo imenovanje Privremene iračke vlade, koja će 30. lipnja preuzeti puni suverenitet nad Irakom.

U priopćenju se ističe da je hrvatska Vlada ponudila liječenje određenog broja iračke djece u hrvatskim bolnicama i usavršavanje iračkih forenzičara u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je, pozdravljajući donošenje rezolucije o Iraku, izrazilo zadovoljstvo iskazanim jedinstvom u Vijeću sigurnosti tijekom glasovanja o njoj, čime je potvrđen multilateralni okvir djelovanja, koji je najvažniji za uspješno rješavanje problema u Iraku.

Ministarstvo pozdravlja i davanje Ujedinjenim narodima vodeće uloge u Iraku i zacrtano djelovanje misije UN-a za pomoć Iraku (UNAMI), vjerujući da će se time olakšati priprema i uspješna provedba izbora potkraj 2004. ili početkom 2005. godine.

"Rezolucija 1546 bitna je ne samo za irački narod, već i za stabilnost šire regije. Novo zaoštravanje situacije u Iraku moglo bi imati ozbiljne posljedice po globalnu stabilnost i mir pa je rezolucija 1546 veliki korak u pravcu učvršćenja svjetskog mira, a ne samo sigurnosne, demokratske i gospodarske obnove Iraka", ističe MVP.

"Kao članica Ujedinjenih naroda i antiterorističke koalicije, Hrvatska je sa svoje strane i u okviru vlastitih mogućnosti spremna pridonijeti procesu poslijeratne obnove i uspostave povjerenja u Iraku te slijedom toga priprema odgovarajuće programe humanitarne i tehničke pomoći", zaključuje se u priopćenju MVP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara