MVP predstavio svoj novi informacijsko-komunikacijski sustav

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula preuzeo je u ponedjeljak projekt Informacijsko-komunikacijskog sustava (IKOS) koji revolucionarizira službu vanjskih poslova i potpuno mijenja dosadašnji način komunikacije, kazao je Picula na javnoj prezentaciji projekta u sjedištu MVP-a u Zagrebu.

IKOS, vrijedan 2.800.000 kuna ubrzava, pojeftinjuje te pojednostavljuje međusobnu komunikaciju u tri glavna segmenta: konzularnom poslovanju, gdje se ubrzava izrada putovnica za državljane RH u inozemstvu i viza za strance koji dolaze u Hrvatsku, u političkoj dokumentaciji te konačno u restrukturiranju web stranica namijenjenih građanstvu.

´Projekt IKOS-a predstavlja informatičku revoluciju za službu vanjskih poslova i u potpunosti mijenja dosadašnji način komunikacije´, riječi su ministra Picule objavljene u brošuri prezentiranoj prdstavnicima državnih službi i medija.

Umjesto dosadašnje spore, nepouzdane i skupe komunikacije klasičnim kanalima (telefaksom, kurirskom službom, diplomatskom poštom) središnji ured MVP-a i osamdesetak diplomatskih misija i konzularnih ureda u svijetu odsad će ubrzano razmjenjivati informacije uz automatsko bilježenje i arhiviranje i efikasnu pretragu.

No projekt MVP-a tek je uvod u sveobuhvatnu informatizaciju tijela državne uprave a koja bi, između ostalog, trebala pomoći Hrvatskoj u približavanju europskim integracijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Skratiti rokove, ubrzati reforme moguće je samo primjenom nove tehnologije´, kazao je u kratkom obraćanju potpredsjednik vlade Goran Granić.

On je najavio da se već iduće godine planira uvesti jedinstveni komunikacijski sustav za tijela državne uprave, sudstva te vjerojatno lokalne uprave.

Potpuno hrvatski projekt, koji su osmislile i realizirale tvrtke EUROCOMPUTER SYSTEMS (ECS), EPSILON i NOVENA, novitet je i za obične korisnike u Hrvatskoj i inozemstvu jer im na staroj adresi - www.mvp.hr, na hrvatskom i engleskom jeziku nudi jednostavnu navigaciju uz brz pristup informacijama i brze linkove na najaktualnija vanjskopolitička događanja i procese.

Među sedam izbornika, uz ´Vanjsku politiku´, ´Ministarstvo´, ´Info servis´, ´Predstavništva´, ´Strukturu´, ističu se ´Kontakt´, koji korisnicima omogućuje, između ostalog i postavljanje pitanja ministru putem e-maila, te izbornik ´O Hrvatskoj´, s iscrpnim pregledom informacija o Hrvatskoj za korisnike u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara