Rast prometa zagrebačke zračne luke: "Direktan let za Kanadu je bio posebno značajan"

Rast prometa zagrebačke zračne luke: "Direktan let za Kanadu je bio posebno značajan"

Foto: MZLZ

KRAJ poslovne 2016. godine Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) obilježila je uspješno, rastom prometa od 7 posto, što predstavlja treću uzastopnu godinu rasta i ukupno povećanje više od 20 posto prometa u posljednje 3 godine.

"U analizi prometa tijekom 2016. godine, potrebno je posebno istaknuti da je sredinom lipnja letenje iz Zagreba započela zrakoplovna kompanija Air Transat, što je bilo od posebnog značaja za zračnu luku, obzirom da je Air Transat letio na prekooceanskoj liniji za Toronto, čineći tako Zagreb jedinim gradom u ovom dijelu Europe koji je direktno povezan s najvećom kanadskom metropolom.

U 2016. godini se i Czech Airlines, nakon 4 godine pauze, ponovno vratio u redovito prometovanje između Praga i Zagreba, a veseli činjenica što Czech Airlines i Air Transat za 2017. za Zagreb planiraju dvostruko veći broj rotacija na navedenim linijama.

Nadalje, naš najznačajniji poslovni partner, nacionalna kompanija Croatia Airlines, tijekom 2016. napravila je značajan iskorak, uspostavivši čak četiri sezonske linije i to za Milano, Prag, St. Petersburg i Lisabon, što je osim povećanju prometa doprinijelo rekordnom broju povezanih destinacija sa Zagrebom u ljetnom redu letenja, njih čak 41. Treba naglasiti da se Zračna luka Franjo Tuđman, kojom upravlja MZLZ, u proteklim godinama uspješno pozicionirala kao zračna luka iz koje, uz domaćeg prijevoznika Croatia Airlines, prometuju najveće i najprestižnije avio kompanije u Europi", stoji u priopćenju MZLZ.

Kompanije koje su minimalno prisutne u Europi prometuju u Zagrebu

Tako kompanije poput KLM-a, British Airwaysa, Brusseles Airwaysa i Iberije koje, tvrde u MZLZ, imaju minimalnu prisutnost u ovom dijelu Europe i regije, već godinama su kao redoviti prijevoznici prisutni u Zagrebu i pokazuju tendenciju daljnjeg rasta.

S obzirom na trend rasta prometa, Međunarodna zračna luka Zagreb s optimizmom gleda na razdoblje nakon preseljenja na novi putnički terminal Franjo Tuđman, od ožujka ove godine. Bit će to kažu, ujedno i početak nove faze poslovanja, a za očekivati je da će novi putnički terminal pružiti znatno veće mogućnosti u povećanju kvalitete usluge, kako samim zrakoplovnim prijevoznicima tako i svim ostalim korisnicima, prvenstveno putnicima.

"Grad Zagreb godinama uspješno gradi turistički proizvod, prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, Zagreb je samo u razdoblju Adventa 2016. posjetilo 40 posto više gostiju nego u prošloj godini. Navedeni podaci su ohrabrujući i podupiru nastojanja Međunarodne zračne luka Zagreb da se uspješno nastavi pozicionirati u segmentu poslovnih i turističkih putnika, posebno onih s Dalekog Istoka i Sjeverne Amerike, što će zasigurno rezultirati nastavkom rasta prometa i u 2017. godini", kažu u MZLZ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara