Video - U eksploziji aviona dvoje poginulih: Uzrok nesreće bit će poznat tek kroz nekoliko mjeseci

Foto: Nina Đurđević/Cropix; Screenshot: Google Maps

NA SPORTSKOM aerodromu Zvekovac u Vrbovečkoj Dubravi jučer se srušio laki zrakoplov, priopćila je Državna uprava za zaštitu za spašavanje. Dojavu o padu zrakoplova u 20:21 sati zaprimio je Županijski centar 112 Zagreb.

Prema prvim informacijama u zrakoplovu su bile dvije osobe, pilot i kopilot, i oboje su smrtno stradali. Neslužbeno doznajemo da se radi o 60-godišnjaku i 50-godišnjaku, jako cijenjenim bivšim vojnim pilotima, koji su bili na probnom letu. Poginuli su bili članovi aerokluba Dubrava u čijem je vlasništvu i aerodrom Zvekovac. Zrakoplov u kojemu su letjeli bio je ručne izrade.

U nesreći je ozlijeđen muškarac, zemljoradnik na obližnjem polju, koji je vidio pad aviona te je došao pomoći, no u tom trenutku avion je eksplodirao. Pretpostavlja se da su pilot i kopilot preživjeli pad, no da su izgorjeli u vatri izazvanoj eksplozijom. Na mjesto nesreće sinoć su upućene sve žurne službe i inspektor za zrakoplovne nesreće.


Rezultati istraga tek za 3-5 mjeseci

Dinko Vodanović, glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće rekao je za Index kako je prvi dio očevida završen te da slijedi tehnička istraga kojom će se utvrditi uzrok nesreće. Rekao je kako će na onome što je ostalo od aviona biti napravljena ekspertiza koja bi trebala otkriti što se točno dogodilo. "Zaključak o tome kako je došlo do pada i stradavanja dviju osoba imat ćemo kroz tri do pet mjeseci", rekao nam je Vodanović koji je naglasio kako identifikacija stradalih još nije gotova.

Povodom sinoćnjeg pada mikrolake letjelice tipa Rans S-6 Coyote oglasila se i Agencija za civilno zrakoplovstvo. Oni potvrđuju kako su na sportskom aerodromu Zvekovac u Dubravi Vrbovečkoj poginuli Vladimir Bodiš i Marijan Lovrić.

Agencija za civilno zrakoplovstvo ističe kako navedena mikrolaka letjelica tipa RANS S-6 Coyotte nije bila registrirana u Hrvatskom registru civilnih zrakoplova te nema Svjedodžbu o plovidbenosti.

Provjerom podataka u službenim evidencijama Agencije za civilno zrakoplovstvo utvrđeno je kako je Vladimir Bodiš imao važeću dozvolu komercijalnog pilota zrakoplova CPL (A) koja ističe 29.03.2012. kao i dozvolu za upravljanje jednomotornim zrakoplovom SEP (A) s istekom njezin važenja 28.07.2012. dok drugi sudionik nesreće Marijan Lovrić nije zaveden u evidencijama pilotskih dozvola Agencije za civilno zrakoplovstvo, odnosno nije posjedovao važeću pilotsku dozvolu izdanu u Republici Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara