Na Bleiburgu dozvoljeni isključivo hrvatska zastava te vjerska obilježja

Na Bleiburgu dozvoljeni isključivo hrvatska zastava te vjerska obilježja
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

UOČI komemoracije na Lojbaškom polju, koja će se održati 18. svibnja, članovi Bleiburškog voda održali su konferenciju za medije. Održat će se samo misa, političkih govora neće biti, poručio je Bože Vukušić. Istaknuo je da će austrijska policija sankcionirati sve koji budu nosili protuzakonite zastave i transparente, no još ne zna kako.

"Na samom prostoru na kojem se održava komemoracija i za koji mi odgovaramo dopuštene su isključivo crkvene i vjerske te hrvatske nacionalne zastave. Nisu dozvoljene zastave nikakvih političkih organizacija ili stranaka, kao niti vojnih postrojbi - ne samo HOS-a, nego nikakvih drugih", objasnio je Vukušić.

Kao i prijašnjih godina predsjednik Nadzornog odbora Počasnog Bleiburškog voda Vladimir Šeks je skrenuo pozornost javnosti: ‘‘Da se klone korištenja uporabe bilo kakvih simbola ustaške provenijencije ili onih koji asociraju na to, bilo kakvih povika, znamenja, simbola, zastava, grbova ili bilo čega drugoga što je po hrvatskim i austrijskim zakonima protuzakonito, ali i što je s civilizacijskog i kršćanskog stajališta nepoželjno.‘‘

Skup se ne planira premjestiti s Lojbaškog polja, rekao je Vukušić objašnjavajući da se ravnaju prema stajalištima potomaka žrtava bleiburške tragedije.

‘‘Dok većina njih bude smatrala da se ta komemoracija treba održavati na Bleiburškom polju, mi ćemo njihovu volju poštivati i nastojati na što bolji mogući način organizirati", objasnio je Vukušić.

O četiri prosvjeda protiv komemoracije znaju iz austrijskih medija, no, poručuju, s time ne žele imati veze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara