Na ceste stiže još modernih kamera, vide svaki detalj. Evo gdje će ih postaviti

Na ceste stiže još modernih kamera, vide svaki detalj. Evo gdje će ih postaviti
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

PRIJE dva mjeseca na državne je ceste postavljeno je 59 novih, modernih kamera, a voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija je za RTL otkrio kako će ih uskoro na cestama biti još više.

Već sljedeće godine idemo sa 16 novih kamera na 28 lokacija, a one će biti na području cijele Hrvatske. Dolaze i na područje PU zadarske, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske, vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske i požeško-slavonske", kazao je Mataija.

"Već sada u ovom trenutku pokrili smo većinu policijskih uprava određenim kamerama što nam je i bio cilj. Tamo gdje smo ih postavili, brzina se smanjila. Kamere imaju ne samo represivnu, nego i preventivnu svrhu. Osim brzine otkrivaju još neke prekršaje: je li vozač bio vezan, je li koristio mobitel, nepropisno pretjecao...", kaže Mataija.

Vide svaki detalj

Nove kamere su iznimne kvalitete i vide sve. Kvaliteta im je toliko dobra da se u automobilima vide gotovo svi detalji.

Novim fiksnim kamerama u prva dva mjeseca zabilježeno je čak 50 tisuća prometnih prekršaja, što znači u prosjeku 833 dnevno. Najčešći je bio brzina.

"Utvrdili smo 5.400 prekršaja do  jutros. Znači obavijesti idu na teren i mogu vam reći da jako preventivno djeluje. Ipak na područjima gdje su kamere sporije se vozi i sigurnost u prometu je veća", kaže Nikola Karić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU ličko-senjske.

Kazne se šalju i strancima - onima iz Europske unije automatski u njihovu zemlju, a ostale kazna čeka na granici prilikom ponovnog ulaska u našu zemlju.

Osim kamera na stupovima, uskoro policija počinje koristiti 76 ručnih i 32 stacionarna uređaja, koji slike također automatski dostavljaju na centralni server MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara