Na današnji dan umro je nasmrt pretučeni Luka Ritz. Imao je 18 godina

Na današnji dan umro je nasmrt pretučeni Luka Ritz. Imao je 18 godina
Foto: Privatni album

PROŠLO je jedanaest godina od smrti Luke Ritza. Smrti koja je šokirala zemlju. Prvog dana lipnja skupina napadača, kako će sami kasnije priznati, iz čiste dosade napala je tog mladića.

Od posljedica batina Luka Ritz, 18-godišnji maturant Grafičke škole, preminuo je 12 dana poslije, na današnji dan 2008. godine.

On je te kobne večeri čekao autobus s prijateljem kada su im prvo prišli 16-godišnjak i 15-godišnjak koji su od njih zatražili novac i cigarete. Nakon toga, kako su rekli u zagrebačkoj policiji, 16-godišnjak je Luku Ritza bez ikakva povoda tjelesno napao dok je sjedio na rubu nogostupa te je mladić pao na cestu. Zatim su ga 16-godišnjak i 17-godišnjak nastavili udarati, u jednom trenutku Luka se pridigao i pokušao pobjeći. Međutim, tada ga je drugi 17-godišnjak opet srušio na tlo pa su ga on i 16-godišnjak nastavili udarati.

Napadači dobili smiješne kazne

I nakon što su dobili smiješno male ili nikakve kazne za brutalno ubojstvo Luke Ritza, dio njegovih ubojica nastavio je činiti teška kaznena djela. Za to možemo zahvaliti hrvatskom pravosuđu - crnoj rupi hrvatskog društva.

Luku su napala trojica 17-godišnjaka, K. M., R. L. i M. K., te 16-godišnji J. J. i 18-godišnji S. Š. Policiji je trebalo pet mjeseci da pronađe napadače koji su kasnije osuđeni na gotovo nikakve kazne, a samo je jedan završio u zatvoru, na devet mjeseci.

Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen, drugooptuženi R. L. osuđen je na godinu i pol dana zatvora, ali je pušten na slobodu već nakon devet mjeseci zatvora u Požegi, a trećeoptuženi M. K. osuđen je na odgojne mjere, odnosno odlazak u popravni dom.

Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen zato što je za vrijeme procesa već bio upućen na izdržavanje odgojne mjere u ustanovi pa se smatralo kako je time svrha kažnjavanja ispunjena. Drugooptuženi R. L. osuđen je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom i nasilničko ponašanje, dok je trećeoptuženi M. K. osuđen samo za nasilničko ponašanje.

Tri vještačenja da se dokaže ono što se znalo - da je Luka umro od posljedica batina

Jedini punoljetni napadač S. Š. osuđen je u odvojenom postupku na boravak u Odgojnom zavodu u Turopolju, a K. M. je bio isključen iz postupka jer je u međuvremenu ukrao motor, za što je također bio osuđen na boravak u Odgojnom zavodu u Turopolju.

Tijekom suđenja napadačima bila su potrebna tri vještačenja da se potvrdi ono što je bilo jasno od početka - da je Luka Ritz umro od posljedica batina.

Najšokantniji detalj cijelog suđenja i detalj koji zapravo daje sasvim jasan odgovor na pitanje o poruci koja se svim trenutnim ili budućim nasilnicima šalje ovim postupkom je to što je J. J., najmlađi napadač, usred postupka premlatio 15-godišnjaka u Zagrebu.

Usput, J. J. se na Facebooku nakon ubojstva Luke Ritza učlanio u morbidnu grupu pod nazivom "Ljudi kojima Luka Ritz ide na živce".

Priče ostalih mladića također su poučne. Svi su oni nakon tri mjeseca provedena u pritvoru s odraslima pušteni na slobodu uz "nadzor" Centra za socijalnu skrb koji se uglavnom svodio na to da ih se jednom tjedno pita jesu li izvadili osobne iskaznice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara