Na dnu smo još jedne liste, u društvu Rumunjske i Bugarske: U Hrvatskoj lani više umrlih nego rođenih

Na dnu smo još jedne liste, u društvu Rumunjske i Bugarske: U Hrvatskoj lani više umrlih nego rođenih

Foto: Eurostat

EUROPSKA UNIJA doživljava rast populacije, no Hrvatska je u društvu zemalja koja doživljava negativan trend.

1. siječnja 2016. populacija Europske unije procijenjena je na 510.1 milijuna, dok ih je godinu dana prije bilo 508.3 milijuna. Tijekom 2015. tako je u EU rođeno oko 5.1 milijuna djece, dok je umrlo 5.2 milijuna ljudi, što znači da je po prvi put u povijesti Europska unija zabilježila negativan prirodni prirast populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Službeni statistički ured Europske unije objavio je kako Njemačka, Francuska, UK i Italija imaju najviše stanovnika, čineći tako više od polovice stanovnika EU.Sedamnaest članica EU povećalo je svoju populaciju, no Hrvatska nije među njima. Štoviše, nalazi se u grupi zemalja koje bilježe najveći pad staovništva - od 8.2 posto. Tako se Hrvatska nalazi u društvu Litve, Latvije, Bugarske, Grčke i Rumunjske.

U Hrvatskoj broj umrlih premašio broj rođenih

Tijekom 2015. godine zabilježeo je 5.2 milijuna umrlih u članicama Europske unije, čak 286 tisuća više nego u godini prije. Bugarska ima najveću stopu smrtnosti, a slijede je Latvija, Litva, Mađarska, Rumunjska i Hrvatska.

U Hrvatskoj je broj umrlih premašio broj rođenih, a u sličnoj su situaciji i Bugarska, Mađarska, Latvija, Litva i Rumunjska.

Situacija je po Hrvatsku vjerojatno još gora, budući u Eurostatovom izvještaju nije navedeno koliko je ljudi otputovalo iz zemlje.

Eurostat - Izvještaj o populaciji u 2015.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara