Na Dunavu kod Batine otkriveni ostaci dvaju njemačkih džipova, kamiona i tenka

ZBOG iznimno niskoga vodostaja Dunava mještani Batine otkrili su u vodi ostatke dvaju njemačkih džipova, jednoga kamiona i tenka za koje se pretpostavlja da su iz Drugoga svjetskog rata.

Djelatnici Policijske postaje Beli Manastir danas su, nakon prvoga pregleda ostataka koji su uglavnom još uvijek u vodi, potvrdili da je riječ o njemačkim vozilima.

Dok ne dođu pirotehničari, mještanima je zabranjeno ulaženje u vodu i razgledavanje jer se sumnja da u vozilima ima eksplozivnih ostataka, a prostor nadziru policajci iz Belog Manastira.

Prije nekoliko dana, kada su ostaci vozila postali vidljivi, mještani su izvadili jednu pušku s mehaničkim okidanjem dužine 1,18 metara i jednu automatsku jurišnu pušku koju je preuzela policija.

Zamjenik načelnika općine Draž, u čijem se sastavu nalazi Batina, Stjepan Kočiš izvijestio je o tome veleposlanika Ruske Federacije u Zagrebu Andreja Ivankova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izjavio da je veleposlanik Ivankov najavio dolazak zamjenika vojnog atašea Konstantina Vrčeva zbog zainteresiranosti da se ostaci njemačkih vozila i sve drugo što se pronađe izvadi i pohrani na za to određeno mjesto.

Kočiš smatra da bi bilo "jako važno da se što prije izvade vozila jer se tako niska razina Dunava ne pamti", dodavši kako "u tim vozilima sigurno ima i tekućeg eksploziva i ljudskih kostura te razne dokumentacije važne za identifikaciju".

Otkrivena njemačka vozila u Dunavu u Batini nalaze se podno poznatoga Spomenika pobjede, autora Antuna Augustinčića. Na mjestu gdje su otkriveni ratni ostatci nalazio se pontonski most koji je u poznatoj Batinskoj bitci 1943., zvanoj "Mali Staljingrad", služio za prelazak savezničkih snaga, uglavnom Crvene armije i partizanskih jedinica.

U spomen-kosturnici podno Spomenika pobjede nalaze se ostatci oko 1300 žrtava, među kojima je najviše pripadnika Crvene armije.

Tijekom dana očekuje se dolazak pirotehničara i specijalnih postrojba ronioca PU osječko-baranjske.

Današnji je vodostaj Dunava kod Batine -45 što je, po riječima mještana, nezapamćeno nizak vodostaj. U isto vrijeme prošle godine, kada su bile poplave u Baranji, vodostaj Dunava kod Batine na tom je mjestu iznosio +744.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara