Na forumu mladih SDP-a Picula govorio o vanjskopolitičkoj situaciji

U ZAGREBU je danas održana sjednica Glavnog odbora Foruma mladih SDPa, na kojoj je član Predsjedništva SDPa i ministar vanjskih poslova Tonino Picula mladim članovima stranke govorio o aktualnoj vanjskopolitičkoj situaciji.

Picula je rekao kako postupak pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji neće patiti zbog podjele među europskim zemljama glede iračke krize, a osvrnuo se i na sporazum s BiH o luci Ploče. Rekao je da se taj sporazum neće provoditi protiv raspoloženja građana i da je otvoren protokol koji će naslijeđeni ugovor dijelom redefinirati.

Govoreći o približavanju Hrvatske Europskoj uniji u situaciji nastaloj u vezi s iračkom krizom, Picula je, među ostalim, rekao: "Mislili smo da ćemo ta pitanja definirati u mirnom ambijentu, ali je iračka kriza nametnula potrebu redefiniranja vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske u 2003. godini, pa ćemo u njima morati napredovati stopu po stopu umjesto velikim koracima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasio je kako će ipak brzina ulaska ovisiti o sposobnosti Hrvatske za provođenje reformi koje će biti pod sve oštrijom kontrolom, a ne o odnosima europskih zemalja prema iračkoj krizi. "Nadam se da ćemo svakako ući u EU do kraja ove dekade", kazao je Picula.

Rekao je kako prema zadnjem istraživanju 76 posto građana podupire ulazak u EU, ali kako će podrška vjerojatno opasti kad se počnu realizirati neki reformski zahtjevi poput liberalizacije u poljodjelstvu, "jer će građani možda steći osjećaj da više dajemo nego što dobivamo".

Glede viznog odnosa prema Srbiji i Crnoj Gori, Picula je kazao da je cilj ukidanje viza, ali da na to utječe i Ministarstvo unutarnjih poslova informacijama o sigurnosnom stanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara