Na gej prideu u Beču pola milijuna ljudi. Bečki gradonačelnik: "Volim vas sve"

Na gej prideu u Beču pola milijuna ljudi. Bečki gradonačelnik: "Volim vas sve"
Foto: EPA

VIŠE OD 460.000 ljudi prošetalo je i plesalo diljem središta Beča u ovogodišnjoj Duginoj povorci u subotu, kojom se slavi LGBT zajednica i prosvjeduje protiv seksualne diskriminacije, kažu organizatori, a prenio je austrijski Standard.

Sudionici su nosili prigodne šešire, šljokičaste haljine i kožnu odjeću ili su paradirali bez gornjeg dijela odjeće, mašući zastavama duginih boja u znak potpore lezbijskim, homoseksualnim, biseksualnim i transseksualnim osobama. 

Policija nije odmah procjenjivala brojnost publike, među kojima su bili pop pjevačica Conchita Wurst te vodeći socijaldemokratski, liberalni i zeleni političari.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen te europska povjerenica za pravosuđe Vera Jurova održali su govore na kraju događaja.

"Lezbijke, gejevi, biseksualci, transseksualci žive u našem društvu i nastavit će biti vidljivi, poštovani i integrirani u naše društvo. Bit demokracije je prihvaćati i poštovati različitosti", rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen koji se pred kraj skupa obratio okupljenima.

Bečki gradonačelnik: "Volim vas sve!"

I bečki gradonačelnik sa suprugom prisustvovao je povorci. "Ljubav mora biti slobodna i mi ćemo raditi na tome da tako i ostane. Volim vas sve", poručio je gradonačelnik Michael Ludwig.

Dugina parada dio je ovogodišnjeg Europridea, LGBT festivala čiji je domaćin svake godine neki drugi europski grad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara