Na Gibraltaru uhićen Hrvat kojeg sumnjiče za šverc 155 kg kokaina

Na Gibraltaru uhićen Hrvat kojeg sumnjiče za šverc 155 kg kokaina
Foto: EPA/Ilustracija

GIBRALTARSKA policija uhitila je 43-godišnjeg hrvatskog državljanina Nikolu Katića za kojim je Hrvatska raspisala potjernicu zbog sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju 155 kilograma kokaina vrijednog 9 milijuna funti, izvijestio je u srijedu portal Andalucia Informacion.

Katić je uhićen u ponedjeljak, 9. prosinca, u području Waterport Terraces na Gibraltaru, britanskom poluotoku na jugu Španjolske. Županijski sud u Zagrebu je u veljači ove godine raspisao za njim europski uhidbeni nalog.

U četvrtak će biti izveden pred istražnog suca na Gibraltaru.

Dileri s Kariba

Katić je bio dio skupine koju je predvodio Miroslav Mike Aničić, a koju su u medijima nazvali "dileri s Kariba". Između 2010. i 2011. u Hrvatsku su avionom prokrijumčarili oko 180 kilograma čistog kokaina s Bahama i Dominikanske Republike.

Cijela skupina razotkrivena je u međunarodnoj policijskoj akciji Spider web (Paukova mreža) kada su 2011. u Austriji uhićeni Aničić, inače kanadski Hrvat, i njegova djevojka Marina Gašpar. Tada je u njihovu vozilu nađeno 100 kilograma kokaina, a Aničić se poslije branio da je mislio da prevozi novac, a ne kokain.

>> "Diler s Kariba" Miroslav Aničić: Nisam znao da u koferu nosim 200 kila heroina!

Branio se da su ga na krijumčarenje kokaina natjerali neki Kolumbijci kojima je dugovao ogroman novac, konkretnije četiri milijuna dolara.

Osuđen na 11 godina, ali je pobjegao

Na ponovljenom suđenju 2018. Aničić je dobio 13 godina zatvora, a tajanstveni David Molina, kojem se jedinom sudilo u odsutnosti, devet godina zatvora. Nikola Katić dobio je 11 godina zatvora. Na kazne zatvora od četiri godine do četiri godine i 11 mjeseci bili su osuđeni Milan Stevanović, Marina Gašpar, Davor Matić, Gordan Čovčić, Željko Kostić, Ivan Marić i Simo Čančar, a svima njima izrečene kazne su potvrđene.

Aničić i Katić zajedno moraju vratiti 14,5 milijuna kuna, odnosno svaki po 6,9 milijuna kuna.

Tijekom suđenja dijelu optuženika isteklo je maksimalno trajanje istražnog zatvora pa su morali biti pušteni da se brane sa slobode. Tako je Katić i pobjegao iz Hrvatske.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara