Na granici Libanona i Izraela postoji podzemni tunel kojim se koriste teroristi

Na granici Libanona i Izraela postoji podzemni tunel kojim se koriste teroristi
Foto: Hina/ EPA

UN-ovi mirotvorci u Libanonu potvrdili su postojanje tunela koje je prvotno otkrila izraelska vojska, a nalazi se u blizini plave crte razgraničenja dviju zemalja, stoji u priopćenju.

UN-ove snage u Libanonu (UNIFIL) su "angažirane sa svim stranama na hitnom rješavanju problema" i "razgovarat će o svojim otkrićima s odgovarajućim vlastima u Libanonu", dodaje se.

Prije UN-ova priopćenja, Izrael je upozorio Libanon i UN na postojanje tunela kojim teroristi ulaze u izraelski teritorij. Tražili su Libanon i UN da unište tunele za koje vjeruju da su prokopali pripadnici Hezbollaha koje podržava službeni Iran.

Izraelska vojska prethodno je javila kako je otkrila nekoliko tunela na libanonskoj granici te da je poslala stručnjake za njihovo uklanjanje i blokadu.

Naglasili su pritom da neće ulaziti u libanonski teritorij, no neki izraelski mediji u srijedu su citirali neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je istaknuo da Izrael može bez problema proširiti područje djelovanja i u Libanon. Reakcije Hezbollaha i libanonskih vlasti nije bilo.

Situacija mirna

Sve strane naglašavaju kako je situacija bila mirna na obje strane granice. No izraelske operacije događaju se na području na kojem su 2006. dvije zemlje ratovale.

Izraelska vojska je naglasila u priopćenju kako "smatra libanonsku vladu i vojsku te UNIFIL odgovornim za sve događaje koji prolaze i dolaze iz Libanona".

Dodali su da je jedan njihov zapovjednik pokazao tunele zapovjedniku UNIFIL-a general-majoru Sefanu Del Colu.

"Urgiramo da UNIFIL poduzme adekvatne radnje zajedno s libanonskom vojskom kako bi očistili područje i sve tunele te se pobrinuli da se više ne koriste protiv Izraela", poručio je viši vojni glasnogovornik potpukovnik Jonathan Conricus.

Libanon kaže da Izrael nije pokazao nikakve dokaze

Glasnogovornik libanonske vlade Nabih Berri u srijedu je rekao kako Izrael nije predstavio nikakve dokaze koji upućuju na postojanje tunela.

Izraelski premijer Benajmin Netanyahu rekao je ovoga tjedna da Hezbollah planira poslati vojnike kroz tunele kako bi započeli napade, a u četvrtak je proširio svoju izjavu.

"Hezbollah planira ubaciti nekoliko bojni u izraelski teritorij s ciljem izolacije zajednica, gradova i kibuca, a kako bi nastavila svoju strahovladu terorizmom i otmicama koje bi se istodobno mogle događati", rekao je Netanyahu na sastanku stranih diplomata.

Naglasio je da su Hezbollahovi tuneli dovoljno veliki da se u njima mogu koristiti motocikl, manja vozila te tako transportirati grupe ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara