"Na HRT-u su ukinute sve važne političke emisije, program je bljutav poput stiropora"

Foto: Damjan Tadić / Cropix

PREDSJEDNIK saborskog Odbora za medije, SDP-ov Nenad Stazić danas je u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o kandidatima za članove Nadzornog odbora upozorio na činjenicu da je europski parlamentarac Roger Helmer poslao otvoreno pismo vodstvu HRT-a u kojemu upozorava na pritiske vladajućeg HDZ-a na tu kuću.

Posprdan komentar na to je imao potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks: "Taj uvaženi europski parlamentarac sigurno stalno gleda HRT, Latinicu i Otvoreno, pa je u potpunosti upoznat sa stanjem u toj kući".

> Ekskluzivno - HRT dobio pismo iz Europskog parlamenta: Ako se nastavi cenzura u korist HDZ-a, nećemo vas pustiti u EU!

> HRT: Pritišće nas europski parlamentarac optužen za homofobiju

> Opomena Kuniću zbog cenzure: HRT sprječava iznošenje informacija o aferi Hypo!

Raspravljajući o Silviji Luks Kalogjera kao predsjednici Nadzornog odbora HRT-a i ostalim kandidatima za NO, Stazić je da kazao socijaldemokrati ne sumnjaju unaprijed o sposobnosti i časti ijednog od predloženih kandidata, ali će ih ocjenjivati naknadno, prema njihovom radu. To se, kazao je, prvenstveno odnosi na pritiske kojima je HRT izložen od strane Vlade, kao što su prijetnje smanjenjem pristojbe ili naplate PDV-a, a što bi, kada bi se ostvarilo, javnu televiziju i radio učinilo potpuno ovisnim o Banskim dvorima.

HDZ-ova Sunčana Glavak dala je u ime stranke podršku predloženim članovima NO-a ističući da su oni na čelu sa Silvijom Luks dorasli zadatku nadzora poslovanja javne televizije te da će osigurati transparentnost financiranja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HDZ i SDP podržali su izbor predloženih kandidata, a čvrsto se tome usprotivio HNS.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) smatra da Silvija Luks nije osoba koja bi trebala biti na čelu NO-a, jer ta pozicija zahtijeva čovjeka koji poznaje elementarnu ekonomiju, vođenje poslovanja i upravljanje ljudskim resursima, a to nisu područja kojima se Silvija Luks bavila u svom profesionalnom radu.

Beus sumnja i da bi NO pod vodstvom Silvije Luks doveo do nužnih promjena na HRT-u ističući kako toj kući "stalno pada gledanost, da su ukinute sve relevantne političke emisije, a program je postao bljutav poput stiropora".

"Bila bi bljuvotina kada bi na HRT-u slušali izraze kao lezilebovići", odvratila mu je na to HDZ-ova Đurđica Sumrak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara