Na izlozima u Srbiji naljepnice s precrtanim džamijama

Na izlozima u Srbiji naljepnice s precrtanim džamijama
Screenshot: Google Street View

NA DVA izloga u Subotici zalijepljene su naljepnice s ilustracijama precrtane džamije, što je Islamska zajednica u Srbiji protumačila kao poruku da su muslimani i njihovi vjerski objekti nepoželjni te je oštro osudila taj čin.

"Mešihat oštro osuđuje ovaj vandalski, antimuslimanski i anticivilizacijski čin koji, osim svoje profašističke i islamofobične poruke u cilju zastrašivanja, pokazuje i solidariziranje s terorističkim napadom koji je nedavno izveden na Novom Zelandu, kada je u džamiji ubijeno 50 muslimana, a 30 njih ranjeno", priopćila je tim povodom Islamska zajednica u Srbiji, prenosi agencija Beta.

U priopćenju je zatraženo od policije da odgovorne za lijepljenje naljepnica privede pravdi, a muslimanima osigura osobnu i imovinsku sigurnost.

Zabrinutost zbog povlačenja osiguranja

Mešihat je izrazio zabrinutost što je policijska uprava u Subotici nedavno povukla osiguranje koje se ispred džamije u tom gradu nalazilo od listopada 2014. godine, kada su dva maloljetnika pokušala zapaliti taj vjerski objekt.

"To je dodatno unijelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane ovog grada", stoji u priopćenju.

Prema pisanju lokalnih medija u Subotici, naljepnice su osvanule na izlozima dvije trgovine i policija radi na identificiranju počinitelja, dok su u Višem tužiteljstvu rekli da u tom slučaju ne postoje elementi kaznenog djela.

Prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji ima oko 280.000 muslimana, što je oko 3,6 posto stanovništva, a u Subotici ih je oko 10.000.

Džamiju u Subotici izgradili su muslimani ovoga grada uz pomoć donacija iz inozemstva, Sandžaka i ostalih dijelova Srbije te jedina u Vojvodini ima minaret.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara