Na Jadranu radi sve manje sezonaca iz Slavonije

Na Jadranu radi sve manje sezonaca iz Slavonije
Foto: Igor Soban/PIXSELL

KONOBARI na Jadranu u sezoni mjesečno zarade oko 6000 kn, dok u Austriji mogu zaraditi duplo više, javlja Glas Slavonije

Slavonija i Baranja su već godinama izvor sezonske radne snage poslodavcima na Jadranu. 

Sve više sezonaca iz Slavonije odlazi izvan Hrvatske

Bolji uvjeti rada i plaće odvode sezonce iz Slavonije na rad izvan Hrvatske. Najčešće destinacije na kojima Slavonci odrađuju sezonu su Njemačka, Austrija i Irska. Hrvatski poslodavci tamošnjim plaćama ne mogu konkurirati. Zbog kroničnog nedostatka radne snage turistički djelatnici traže od vlade odobrenje kvote od 4500 stranih radnika. Ove godine u Hrvatsku su kao sezonci stigli ne samo radnici iz susjednih zemalja nego i iz Indije i Filipina. 

Ogroman pad udjela sezonske radne snage iz Slavonije na Jadranu

Do sada su Slavonci činili 50 posto sezonske radne snage, a sada je njihov udio pao na 10 do 15 posto. Taj pad može se pratiti iz godine u godinu, premda još uvijek prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje najviše sezonaca pristiže iz tri slavonske županije. 

Zašto Slavonci?

Slavonci slove za vrijedne, pouzdane i odgovorne radnike, dakle radnike kakvih nema previše, a to su kvalitete koje prepoznaju, cijene i onda nagrađuju strani poslodavci, što je i razlog odljeva spomenute radne snage izvan Hrvatske. U siječnju su u Osijeku organizirani Dani poslova u turizmu koji su okupili oko 70 poslodavaca s Jadrana koji su tako željeli popuniti čak 2400 radnih mjesta. 

Uvjeti rada i smještaja

Konkurencija i potreba za sezoncima je velika pa "veliki igrači" nude i bolje uvjete života i rada, poput osiguranog jednog ili dva obroka dnevno, što najčešće nije slučaj s malim poslodavcima. Jedna od zaposlenica u južnoj Dalmacija kazala je da u sezoni nedostaje Slavonaca i da poslodavci imaju problema s radnom snagom pridošlom iz susjednih država poput Bosne i Crne Gore jer njihovi radnici ne mogu i ne žele izdržati teške uvjete rada, ali i nedovoljno dobre uvjete smještaja.

Najcjenjeniji poslovi

U Regionalnom uredu HZZ-a Osijek kažu da su najcjenjeniji poslovi kuhara, a zatim i konobara, no spomenuta neimenovana sugovornica kaže da su plaće kuhara oko šest do sedam tisuća kuna, dok konobari, zahvaljujući napojnicama, zarade više. Najviše nedostaje radnika za zanimanja kuhara, konobara i spremačica. 

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić kaže da poslodavci trebaju čak 60-ak tisuća sezonaca. Navodi da se, iako je vlada dala uvozne dozvole za nešto više od 15 000 radnika, Sindikat protivi povećanju uvoznih kvota i da treba povećati plaće našim ljudima. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara