"Na kninskom groblju osjećao se smrad raspadnutih tijela"

DANAŠNJA rasprava na suđenju Gotovini, Čermaku i Markaču zatvorena je za javnost zbog rješavanja proceduralnih pitanja.

Danas svjedoči zaštićena svjedokinja, navedena  kao "svjedok 136", bivša prevoditeljica UN-a i prva svjedokinja tužiteljstva.

Ona je opisala granatiranje Knina 4. kolovoza 1995. godine prvog dana Oluje. Kazala je kako je tijekom granatiranja pogođena stambena zgrada u blizini njenog stana te da je nakon početka granatiranja otišla u bazu UN-a u Kninu te tamo ostala 45 dana.

Kako tvrdi prvih dana na vratima baze dočekivala je ljude, mahom starce, trudnice, djecu i žene, a od 11. kolovoza pratila je u obilasku Knina i okolnih mjesta  pripadnike međunarodnih organizacija.

Svjedokinja je rekla kako joj je Čermak dao dozvolu za kretanje po Kninu, ali da je ona išla i izvan grada na vlastitu odgovornost. Tvrdi kako je napravila popis nekoliko desetaka pokopanih osoba na tri lokacije na kninskom groblju, na kojem je bila nekoliko puta. Dodaje kako se tamo osjećao smrad raspadnutih tijela te da se radilo o osobama iz okolnih sela, među kojima  i iz sela Grubori.

Svjedokinja potvrdila da veća mjesta nisu bila neselektivno granatirana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga na red je došlo ispitivanje obrane tijekom kojeg je svjedokinja potvrdila da su vlasti krajinskih Srba 1995. planirale evakuaciju u slučaju hrvatskog napada. Ona je i sama bila na UN-ovom popisu za evakuaciji civilnog stanovništva u Kninu, a njen ju je dečko, pripadnik specijalnih jedinica vojske krajinskih Srba, dva tjedna prije Oluje želio staviti na popis za evakuaciju članova obitelji i prijatelja.

Nakon granatiranja Knina stanovništvo se, kaže, pitalo jesu li oni koji su u bazi jedina skupina preživjelih, ali je također ustvrdila kako veća mjesta poput Knina, Gračaca, Drniša ili Donjeg Lapca nisu pretrpjela težu štetu, dok su okolna sela razorena do temelja, što ide u korist hrvatskih generala koje tužiteljstvo tereti za neselektivno granatiranje većih mjesta.

Podaci o mrtvacima dostavljani civilnoj policiji

Kako tužiteljstvo tvrdi da je Hrvatska vojska granatirala civilne ciljeve u Kninu, Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe ispitivao ju je i o posjetu stanu svom dečku u kojem je pronašla ručni bacač raketa. Posvjedočila je i kako su većina muškaraca koji su tamo bili nosili vojne uniforme, a njen je dečko već drugog dana Oluje pobjegao u Srbiju.

Uz cestu u okolici Knina svjedokinja je dvaput vidjela odbačene uniforme srpskih vojnika, a jednom je vidjela i tijelo muškarca, ali kako hrvatski vojnici UN-u nisu dopustili pristup, ne zna o kome se radi niti na koji je način umro. Svjedokinja je također potvrdila kako je UN podatke o svim pronađenim tijelima dostavljao civilnoj policiji, ne generalu Gotovini, što je bitno jer tužiteljstvo tvrdi da je on morao provoditi istragu u slučaju ubojstva.

H.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara