KORONAVIRUS

Na koronu se možete testirati i bez uputnice, evo koliko ćete morati platiti

Na koronu se možete testirati i bez uputnice, evo koliko ćete morati platiti
Foto: Marko Prpić/Pixsell

SVE ČEŠĆE se čuje da će za putovanja trebati potvrda da niste zaraženi koronavirusom. Pomorcima za ukrcaj na brod, primjerice, takva potvrda već treba, a mogu se čuti i najave da će Hrvatska tražiti od turista da na granicu dođu s takvom potvrdom. 

>> Zašto se ne možete testirati na koronu ako želite?

Štampar se tiho ubacio u posao

Od početka epidemije mnogi su se raspitivali, zabrinuti za svoje zdravlje, mogu li se negdje testirati bez liječničke uputnice i ako nemaju simptome bolesti. Spremni su bili za to platiti, ali ih se uvjeravalo da je to nemoguće i da testovi koji se mogu platiti nisu dovoljno pouzdani. Međutim, bez ikakve najave ili obavještavanja javnosti Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar bacio se u biznis s testiranjem na covid, uz plaćanje, naravno. 

Rezultati u roku od 24 sata

"Test košta 1506 kuna. Ne trebate se najavljivati. Samo dođite u naš drive-in s maskicom, uzet ćemo vam bris i podatke i rezultati su gotovi za 24 sata", rekli su nam u Andriji Štamparu. Testiranje se radi istim testovima kao i kada dođete s liječničkom uputnicom pa je i pouzdanost jednaka. Jedina razlika je što nakon testiranja, ako dolazite svojom voljom i bez uputnice, morate na blagajnu da biste platili test.

Primaju kartice, rade i nedjeljom

"Sve primamo. I gotovinu i kartice", rekli su nam u Andriji Štamparu. 

Osim što su vrlo fleksibilni oko plaćanja, u Andriji Štamparu imaju i prilično raskošno radno vrijeme. Rade, naime, sedam dana u tjednu od 7.30 do 19 sati pa svatko tko želi platiti 1500 kuna i doznati svoj covid-status to može napraviti brzo, jednostavno, ali ne baš jeftino.

Uz to, čini se da Štampar ima i popriličnu maržu na svoju uslugu. Ministar zdravstva Vili Beroš, naime, više je puta rekao da pouzdani test na covid-19 košta oko 100 eura, odnosno cca 750 kuna. U Štamparu, dakle, uslugu testiranja i rad laboratorija naplate još toliko.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara