Na Kubi 25. američki diplomat obolio zbog čudnih zvukova

Na Kubi 25. američki diplomat obolio zbog čudnih zvukova
Screenshot: YouTube (CNN)

JOŠ jedan američki diplomat, prvi u posljednjih deset mjeseci, žrtva je tajanstvenog zdravstvenog incidenta koji su već doživjela dvadeset četiri Amerikanca na Kubi, priopćio je u četvrtak State Department.

>>Kuba objavila detalje o čudnim zvukovima od kojih obolijevaju američki diplomati

"Ovo je prvi medicinski potvrđen slučaj u Havani od kolovoza 2017. Broj Amerikanaca koji su doživjeli takav incident sada se popeo na 25", rekla je glasnogovornica američke diplomacije Heather Nauert pred novinarima u Washingtonu.

Dijagnosticiran novi slučaj

Najnoviji slučaj je dijagnosticiran "nakon sveobuhvatnih medicinskih pretraga", ali glasnogovornica je kratko rekla da pokazuje simptome "slične" onima drugih 24 diplomata u službi na Kubi. Diplomat je evakuiran iz Havane, ali nalazi medicinskih pretraga još nisu poznati.

Najmanje je još jedan zaposlenik američke vlade imao iste simptome u Kini, što povećava zagonetnost "ciljanih" i "zvučnih napada", kako su ih nazvale Sjedinjene Države. Zasad se ne znaju ni uzrok ni počinitelji tih "zdravstvenih incidenata" na Kubi i u Kini, a State Department je početkom lipnja osnovao "snage" sa zadaćom da koordiniraju njegovu reakciju.

Stradali diplomati su imali simptome slične onima nakon potresa ili lakše ozljede mozga, napose glavobolju, vrtoglavicu, zujanje u ušima, kognitivne i vidne smetnje, gubitak sluha, a u nekim slučajevima nesanicu i iscrpljenost.

"Napadi" na Kubi su dodatno pogoršali ionako zahladnjele veze Washingtona i Havane, a Amerikanci su predbacivali kubanskim vlastima da nisu zajamčile sigurnost njihovim diplomatima. SAD je nakon toga drastično smanjio broj diplomata na Kubi.

"Kubanska vlada nas je uvjerila da će to i dalje ozbiljno shvaćati", rekla je u četvrtak Heather Nauert.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara