Na međuzvjezdanom kometu otkrivena voda iz drugog sunčevog sustava

Na međuzvjezdanom kometu otkrivena voda iz drugog sunčevog sustava
Screenshot: ESA

DOSADAŠNJI dokazi upućuju na to da izvan našeg Sunčevog sustava, u dalekim prostranstvima svemira, ima mnogo vode. No, empirijska potvrda te teorije nije baš jednostavna, za to bismo trebali putovati milijardama i milijardama kilometara – osim ako voda iz drugih zvjezdanih sustava ne dođe do nas.

To se izgleda nedavno i dogodilo, odnosno vjerojatno se događalo i prije, ali smo sada razvili tehnologiju i znanje za prepoznavanje objekata koji dolaze izvan našeg Sunčevog sustava. Prema najnovijoj analizi kometa 2I/Borisova, predanoj časopisu The Astrophysical Journal Letters, ovaj međuzvjezdani komet ispušta vodenu paru, odnosno vodu nastalu oko druge zvijezde.

Ovo otkriće nam daje informacije o jezgri kometa, elementima i spojevima koje izbacuje te o zvjezdanom disku iz kojeg je nastao, piše Science Alert.

“Možemo proučavati procese oko drugih zvijezda“

"Kometi su nestabilni, isparavaju, i odražavaju uvjete koji su prisutni u regiji protosolarnog diska u kojoj su nastali. Stoga nam proučavanje isparavajućih elemenata kometa omogućuje da bolje razumijemo fizičke i kemijske procese koji se događaju tijekom formiranja planeta", napisali su astrofizičari u svom istraživanju.

"Proučavanjem hlapljivog sastava međuzvjezdanog kometa 2I/Borisov dobivamo priliku proučavati kako izgledaju fizikalni i kemijski procesi oko drugih zvijezda, odnosno izvan našeg Sunčevog sustava“, dodali su.

Na njemu uočen cijanid i dvoatomski ugljik

Osim što su Adam McKay i njegovi kolege iz NASA-inog instituta Goddard Space Flight Center spektroskopskom analizom utvrdili koliko vode ispušta 2I / Borisov, druge analize su otkrile da međuzvjezdani komet također proizvodi cijanid i dvoatomski ugljik; dvije tvari uobičajene kod kometa unutar našeg Sunčevog sustava.

Na temelju tih analiza, smatraju znanstvenici, komet koji je nastao kod neke druge zvijezde vrlo nalikuje kometima Sunčevog sustava. Što je dobar znak jer to znači da uvjeti unutar našeg sustava nisu jedinstveni te bi negdje daleko moglo biti i drugih zemalja na kojima bi moglo biti života.

Komet 2I/Borisov otkrio je 30. kolovoza ove godine amater astronom Genadij Borisov koji je promatrao svemir iz krimskog opservatorija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara