Na mini summitu o migracijama ove nedjelje sudjelovat će i Hrvatska

Na mini summitu o migracijama ove nedjelje sudjelovat će i Hrvatska
Foto: EPA

NAJMANJE 16 zemalja članica Europske unije, među njima Hrvatska, sudjelovat će u nedjelju popodne na neformalnom sastanku o migracijama i azilu koji je sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je prije dva dana objavio da za nedjelju saziva "neformalni radni sastanak o migracijama i azilu kako bi uoči Europskog vijeća sa skupinom čelnika država ili vlada zainteresiranih država članica potražio europska rješenja tog pitanja".

Komisija tada nije objavila tko je sve pozvan na sastanak. U početku se spominjalo da će na sastanku biti osam zemalja: Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Austrija, Bugarska, Grčka i Malta.

Procurio nacrt zajedničke izjave

Glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein u petak je na konferenciji za novinare rekao da je još osam zemalja pokazalo želju sudjelovati: Hrvatska, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska i Slovenija.

"Poziv ostaje otvoren. Nitko nije isključen, svi su pozvani, a nitko nije ni obvezan doći", izjavio je Winterstein.

Zemlje Višegradske skupine - Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka - odbile su sudjelovati na sastanku u nedjelju.
Glasnogovornik Winterstein rekao je da u nedjelju neće biti konferencije za novinare niti će se donositi bilo kakve odluke jer je riječ o neformalnom sastanku.

Međutim, prema prvotnim planovima Europske komisije, bila je planirana zajednička izjava, a u javnost je procurio i nacrt takve izjave. U pripremljenom nacrtu izjave, koji je sada završio u košu, navodi se sljedeće:

"Odlučni smo postići napredak u daljnjem smanjenju broja ilegalnih dolazaka u Europsku uniju, posebice jačanjem zaštite na vanjskim granicama, zajedničkim i usklađenim postupcima azila te kroz pojačanu suradnju s tranzitnim zemljama kao i s onima iz kojih dolaze migranti.

Istodobno, vidimo da postoji snažna potreba da se smanje sekundarna kretanja, između ostaloga, sprječavanjem nezakonitog prelaska unutarnjih granica između zemalja članica te tako da se osigura brza readmisija."

Italija se snažno usprotivila zajedničkoj izjavi

Međutim, Italija se snažno usprotivila zajedničkoj izjavi jer bi to po njoj značilo da se Njemačka osigurava od dolaska izbjeglica. Nedjeljni sastanak sazvao je Juncker kako bi, po općeprihvaćenoj ocjeni, pomogao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja se našla u velikim problemima nakon što su vlasti u Bavarskoj, gdje je na vlasti CSU-u, sestrinska stranka CDU-a, zaprijetile da će jednostrano početi vraćati izbjeglice s njemačkih granica u zemlje u koje su prvo ušli. Merkel je od CSU-a dobila rok do summita 28 članica EU-a 28. i 29. lipnja da pokuša naći rješenja za to pitanje ne europskoj razini.

Sazivanje mini summita samo nekoliko dana prije redovitog summita 28-orice nije naišlo na razumijevanje ni kod predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, koji predsjeda summitima EU-a.

Glasnogovornik njemačke vlade u petak je izjavio da ne treba očekivati zajedničko rješenje za problem migracija na summitu 28-orice krajem sljedećeg tjedna i da stoga treba naći "bilateralna i multilateralna rješenja" na summitu u nedjelju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara