Na ničijoj zemlji između Sirije i Jordana zarobljeno 75 tisuća ljudi

Na ničijoj zemlji između Sirije i Jordana zarobljeno 75 tisuća ljudi

Foto: CNES 2016

ZBOG ograničenja ulaska izbjeglica u Jordan na ničijoj zemlji između te države i Sirije  trenutno je zarobljeno 75 tisuća ljudi, javlja Amnesty International.

Objavljene su satelitske snimke koje pokazuju veličinu improviziranog izbjegličkog naselja u pustinji uz sjeveroistočnu granicu Jordana, te uz granicu između Jordana i Iraka.

U naselju se prije godinu dana nalazilo 369 zaklona, dok je ovaj mjesec izbrojano njih čak 8.295. Objavljene su i snimke koji grobove ljude koji su preminuli čekajući da se njihova situacija riješi. Video su snimili aktivisti Plemenskog vijeća Palmyre i Badie koji imaju pristup izbjegličkom naselju.

Jordan odbija primiti izbjeglice tvrdeći da se u zemlji već nalazi više od milijun Sirijaca, od čega su njih samo 650 tisuća kao izbjeglice registrirani pri UN-u. Jordan je tijekom prošle godine ograničio mogućnost ulaska iz Sirije zbog sigurnosnih razloga.

Humanitarna pomoć, koje nikada nije bilo dovoljno, gotovo je potpuno prestala pristizati do ljudi zarobljenih na ničijoj zemlji kada je u lipnju šest jordanskih vojnika stradalo u napadu autobombom. Jordan je nakon tog incidenta zatvorio granicu sa Sirijom, što nije spriječilo dolazak izbjeglica iz te ratom poharane države.

Amnesty International uvjete u naselju opisuje kao vrlo teške. Tijekom kolovoza je do izbjeglica stigla samo jedna pošiljka hrane. Nemogućnosti održavanja higijene i ograničene količine čiste vode doveli su do pojave hepatitisa.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara