Na njujorškom aerodromu JKF dijete se "igralo" kontrolora leta

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP / Ilustracija

ISTRAŽITELJI američke Federalne uprave za avijaciju (FAA) istražuju pozadinu nedavnog incidenta u njujorškoj zračnoj luci JFK, u kojem je maloljetni sin jednog od kontrolora leta zauzeo njegovo mjesto i "igrao" se kontrolora, upravljajući nakratko polijetanjem i slijetanjem aviona na jednom od najprometnijih aerodroma u SAD-u i svijetu.


Kako danas prenosi BBC, skandal je izbio nakon što je na audiosnimci koja bilježi sve događaje u kontroli leta, 17. veljače registriran glas dječaka koji je u jednom trenutku izrekao uputu "Let JetBlue 171, imate dozvolu za slijetanje", na što je pilot kompanije JetBlue na letu 171 odgovorio uobičajenim "Spremni za slijetanje", dodajući tome i komentar "Odličan posao!"
 
Istražitelji su, pregledavajući snimku, ustanovili kako je dijete, čija je starost nepoznata, očito bilo instruirano od strane odrasle osobe te da je ta odrasla osoba zasigurno bio njegov otac, koji posjeduje licencu kontrolora leta. Dječak je, prema riječima istražitelja, izdao dozvolu za slijetanje najmanje pet aviona na komercijalnim letovima.

Upravljajući avionima dječak kratio vrijeme na školskim praznicima

Glas odrasle osobe nešto kasnije je na istoj vrpci uz glasan smijeh komentirao kako se "takvo što događa kada su djeca na školskim praznicima". FAA je potvrdio kako se incident doista dogodio u vrijeme kada su djeca u New Yorku bila na redovitim školskim praznicima.

U izjavi koju je FAA potom objavio navodi se da takvo ponašanje zaposlenika njihove agencije, koja ujedinjuje sve kontrolore leta u SAD-u, "nije prihvatljivo i ne pokazuje potrebnu razinu profesionalnog pristupa kakav se očekuje od zaposlenika FAA", bez obzira na činjenicu što incident nije prouzročio nikakve loše posljedice za zračni promet u tom trenutku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara