Na ovogodišnjem hadžu očekuje se tri milijuna vjernika

Na ovogodišnjem hadžu očekuje se tri milijuna vjernika
NA OVOGODIŠNJEM hodočašću u Meku (hadž) moglo bi se okupiti čak tri milijuna vjernika, odnosno milijun više od uobičajenog prosjeka, objavio je u ponedjeljak saudijski dnevnik Arab News.

List navodi riječi saudijskog ministra za hadž Iyada Madanija da se ove godine očekuje 1,6 milijuna hodočasnika iz inozemstva i oko pola milijuna iz same Saudijske Arabije, ali bi u srijedu na brdo Arafat moglo doći još nekoliko stotina tisuća vjernika iz područja oko Meke. "Tog dana bi moglo biti oko tri milijuna ljudi", smatra Madani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Petodnevni ritual hadža počinje u utorak, a okupljanje na Arafatu, gdje je islamski prorok Muhamed održao svoju zadnju propovijed, pada u srijedu, prema lunarnom kalendaru kojim se ravna muslimanski svijet. Trodnevni blagdan koji slijedi nakon hadža, Eid Al-Adha - gozba žrtvovanja - slavit će se u četvrtak.

Hadž je jedan od pet stupova islama i obvezan je za svakog tjelesno sposobnog muslimana koji ima dovoljno sredstava.

Prošlogodišnji hadž obilježila je tragična pogibija 251 hodočasnika u stampedu vjernika, što je predsjednik Velikog vijeća ulema i glavni saudijski muftija šeik Abdel Aziz Al Šeik, pripisao "volji Boga", ali i najavio kako će vijeće "morati pronaći rješenje kako bi se slični događaji izbjegli u budućnosti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara