Na prosvjedu protiv Istanbulske bilo je 5 tisuća ljudi. Na Zagreb Prideu duplo više

Na prosvjedu protiv Istanbulske bilo je 5 tisuća ljudi. Na Zagreb Prideu duplo više
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, video: Dario Dalmacija, Sanja Padjen

POLICIJA je objavila da je u današnjoj Povorci ponosa u Zagrebu bilo deset tisuća ljudi. 

Iz zagrebačke policije su za Index rekli da je to policijska procjena broja sudionika Zagreb Pridea u trenutku kad je u povorci bilo najviše ljudi, u vrijeme kad je prolazila Trgom bana Jelačića. 

To je dvostruko više ljudi nego na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije koji se u Zagrebu održao prije manje od tri mjeseca. 

Na tom se prosvjedu 24. ožujka, naime, prema policijskoj procjeni, okupilo 5000 prosvjednika. Protivnici Istanbulske konvencije tada su tvrdili da ih je zapravo bilo 50.000. Računalna analiza pomoću softwarea Fakulteta elektrotehnike i računarstva izračunala je da je na tom prosvjedu protiv Istanbulske bilo 8 tisuća ljudi, no ta je analiza uračunala i prolaznike. 

Povorka ponosa prošla veselo i bez incidenata

17. Povorka ponosa pod sloganom "Da nam živi, živi rod" protekla je bez incidenata. U 15 sati počelo je okupljanje kod zagrebačke Mimare, a u 16 sati povorka je krenula u šetnju zagrebačkim ulicama. Povorka je završila u Parku Ribnjak, gdje se održava glazbeni program. 

Sve je prošlo je bez incidenata, a povorka je bila šarena i vesela. Građani su mahali sudionicima. 

"Ova povorka je da pokažemo da se volimo. Želimo ljubav i slobodu. Mi sve volimo", poručili su prajdovci s megafona. 

Na Prideu su bili i mnogi političari: Anka Mrak Taritaš, Davor Bernardić, Bojan Glavašević, Arsen Bauk, Ivan Vrdoljak, Milorad Pupovac i veleposlanici brojnih država. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara