Na putu je prema Hrvatskoj, izdano upozorenje za Dalmaciju: Ciklona u Italiji uzela najmanje 17 života!

Na putu je prema Hrvatskoj, izdano upozorenje za Dalmaciju: Ciklona u Italiji uzela najmanje 17 života!

Foto: YouReporter.it, Corriere.it, rainews.it, Hina

IZ SATA u sat sa Sardinije stižu vijesti o smrtnim slučajevima vezanim uz olujnu ciklonu. Prema novim informacijama iz talijanskih medija najmanje je 17 osoba poginulo!

Tri su osobe poginule zbog urušavanja mosta na lokalnoj cesti na relaciji Olbia – Tempio, pored mjesta Monte Pino. To su muž, žena i i njena majka koji su pronađeni mrtvi u kombiju ispod mosta. Majka i njena kćerka pronađene su mrtve u Smartu, u Olbiji. Jedan čovjek je izgubio život nakon urušavanja mosta u Telti. 64-godišnja žena pronađena mrtva u podrumu svoje kuće u Urasu. Slična sudbina snašla je i ženu iz Torpè. Jedan čovjek je poginuo prilikom urušavanja mosta na glavnoj cesti na relaciji Oliena-Dorgali. Strahuje se da će broj mrtvih i ranjenih biti u porastu jer se najjači utjecaj ciklone očekuje tijekom utorka, kada će i drugi dijelovi Italije biti na udaru ciklone, piše Crometeo.

Obilna i višesatna kiša pogodila je tijekom ponedjeljka srednje, istočne i jugoistočne dijelove talijanskog otoka Sardinije. Na vrijeme djeluje ciklona s centrom iznad Balearskog otočja i koja se preko Sardinije postupno premješta prema Tirenskom moru i srednjoj Italiji. Količine kiše koje su pale tijekom ponedjeljka su ekstremne. Čak 250 litara kiše po kvadratnom metru palo je na meteorološkoj postaji hidrografskog instituta u Bau Mandara, na području Villanova Strisaili. Obilne kise pale su na području Siliqua – Vallermosa – Gonnosfanadiga, a izmjerene količine premašile su 150 litara u samo 12 sati!

U Urasu je došlo do izlijevanja rijeke i upravo je na tom području situacija najkritičnija. U povijesti meteoroloških mjerenja, to mjesto do ponedjeljka nikada u jednom danu nije primilo više od 100 litara oborine! Danas je taj rekord premašen.Nevjerojatan meteorološki podatak stiže iz Bau Mandara gdje je unutar 24 sata palo ekstremnih 370 litara po kvadratnom metru. Radi se o najvećoj količini oborina zadnjih nekoliko desetljeća na tom području. Samo je 12 slučajeva da je na spomenutoj mjernoj postaji u jednom danu palo više od 200mm oborine.

Ista ova ciklona, sve naglašenije djeluje na vrijeme u Hrvatskoj, a svoj će vrhunac imati tijekom utorka i srijede. Najviše kiše s ciklonom past će na Jadranu, ponegdje i preko 100 litara po kvadratnom metru, a na moru Dalmacije mogući su orkanski udari juga preko 120km/h.

Izvanredno stanje na Sardiniji nakon smrtonosnog ciklona

Talijanska vlada je nakon prolaska ciklona, koji je sa sobom tijekom noći donio 450 litara oborina po četvornom metru u samo sat i pol vremena, proglasila izvanredno stanje u regiji. Zbog obilnih oborina rijeke su se izlila iz korita, a bujice su nosile automobile.

"Ovo je nacionalna tragedija", rekao je premijer Enrico Letta.

Odluka o izvanrednom stanju omogućit će spasiocima da prije stignu do poplavama opustošenih regija i pomognu ugroženom stanovništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je odmah oslobodila svotu u iznosu od 20 milijuna eura za pomoć ugroženima i za posao čišćenja nanosa blata.

Gradonačelnik grada Olbije na sjeveroistoku otoka, koji je među najpogođenijima, kazao je kako su poplave stigle poput bombe te da se u samo 90 minuta na gradić i okolicu obrušila ista količina padalina kakva je u milanskoj regiji padala u posljednjih šest mjeseci. Kuće su do pola poplavljene, a spasioci još uvijek tragaju za potencijalnim ljudskim žrtvama

Izdano narančasto upozorenje za Dalmaciju!

DHMZ je danas na stranicama Meteoalarma izdao narančasto upozorenje zbog mogućnosti obilne kiše i olujnog vjetra u splitskoj i dubrovačkoj regiji. Žuto upozorenje zbog olujnog vjetra izdano je za cijelo obalno područje, od Istre do Dubrovnika.

"Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državna tijela", stoji u objašnjenju narančastog upozorenja na stranicama Meteoalarma.

Dežurna prognostičarka Ankica Stojanović za Media servis je rekla.

"To što je bilo na Sardiniji neće stići kod nas jer tamo blizu njih je centar ciklone. Preko nas se danas premješta frontalni poremećaj povezan s tom ciklonom. S tim u vezi od jutros već ima jakog, u Dalmaciji mjestimice olujnog juga, bilo je obilne kiše ponegdje uz grmljavinu", navela je Stojanović.

U Dalmaciji se vrhunac ciklona očekuje u noći uz moguće velike količine kiše, vjetar bi ipak trebao oslabiti, pa Stojanović umiruje.

"Tako da kod nas nije ni približno slična situacija kao što je bila na Sardiniji", zaključila je dežurna prognostičarka DHMZ-a.

Na splitskom području olujno je jugo već počelo stvarati probleme u katamaranskom prijevozu, pa su pojedine linije otkazane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara