Na referendumu o EU i NATO-u sudjelovalo 56 posto slovenskih birača

NA REFERENDUMU o uključenju u Europsku uniju i NATo savez održanom u nedjelju sudjelovalo je oko 56 posto od 1,6 milijuna slovenskih birača, a na oba referendumska pitanja odgovoreno je pozitivno, priopćila je u nedjelju navečer državna izborna komisija.

Nakon prebrojanih 88 posto glasačkih listića s referenduma za EU i 95 posto prebrojanih listića referenduma za ulazak u NATO, komisija je priopćila da je potporu uključenju u EU izrazilo 89,66 posto izašlih na referendum, dok je 11,34 bilo protiv.

Sa znatno manjom potporom slovenski su glasači podržali uključenje u NATO savez: za uključenje je glasovalo 66,18, a protiv 33,82 posto izašlih na referendum.

Službeni nepotpuni rezultati bit će priopćeni u ponedjeljak na večer na državnoj izbornoj komisiji, a potpuni službeni ishod bit će objavljen nakon prebrojavanja glasova dijaspore 1. travnja.

Najviši slovenski državni dužnosnici i većina stranačkih prvaka ocijenili su u svojim izjavama kako je riječ o najvećoj potpori biračkoj tijela službenoj politici koalicijskih vlada u zadnjih 10-12 godina, s dugoročnim posljedicama na aktivniju međunarodnu politiku i suodlučivanje u organizacijama koje okupljaju demokratske države svijeta. Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel najavio je da će Slovenija kao punopravna članica EU i NATO saveza aktivnije djelovati na uključivanju država jugoistočne Europe u obje integracije.

Uključivanju Slovenije u EU i NATO protivile su se samo dvije parlamentarne stranke, Stranka mladih Slovenije (SMS) i Slovenska nacionalna stranka (SNS), dok je većina oporbe pozdravila referendumski rezultat kao posljedicu prethodno postignutog političkog konsenzusa.

Razočarenje rezultatom izrazili su antiglobalističke nevladine udruge. Dr. Vlasta Jelušić iz Mirovnog instituta ponovila je nakon objave rezultata da je Slovenija propustila priliku da se profilira antimilitarizmom, te da su glasači izjašnjavanjem protiv NATO-a mogli na praktičan način izraziti protivljenje ratu u Iraku. Slovenija će nakon uključenja biti izloženija pritiscima, ocijenila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara